2017-es első világháborús pályázatunk összefoglalója


1916 decemberében, az uralkodóváltást követően IV.Károlyra esküsznek fel az Osztrák-Magyar Monarchia frontharcosai az Alpokban
2017-ben is sikerült történelmi ismeretterjesztő kisfilmvetélkedőt hirdetnünk az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság pályázatának köszönhetően. Tekintve, hogy a határidő szoros volt, ezért nyitórendezvény-központúra szerveztük, ami azt jelenti, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően mindent meg kellett valósítanunk 2017. május 31-ig, ami nem volt könnyű. Részletek - kattintással:


Katonáink a keleti fronton

 

A Honvédelem kisfilmes összeállítást közölt mindjárt másnap, június 30-án, amelyet mi a helyszínen készült fényképekkel egészítettünk ki - kattintással:

Sikerült elkészíttetnünk a grafikusunkkal a kisfilmvetélkedő magyar nyelvű plakátját - kattintással:

Valamint az angol nyelvű felhívást is - kattintással:

Itt az Aspektus oldalán hoztuk nyilvánosságra a nyitórendezvény részletes beszámolóját - kattintással:

A részletes beszámolóból június 7-én a Gondolában egy rövidebb változatot sikerült közreadnunk - kattintással:

Ugyanezen a napon hoztunk nyilvánosságra a Felvidék.ma portálon szintén egy összefoglalót - kattintással:

És ugyancsak június 7-én publikáltuk az Aspektus 26 perces filmjét, amely az 1917-es évet foglalta össze és amelyet a televíziók számára, továbbá nyilvános vetítéseken tervezünk bemutatni - a YouTube -on és a Facebook-on kívül - kattintással:

Három háromperces magyar nyelvű, az iménti 26 perces filmre támaszkodó, a történelmi ismeretterjesztő kisfilmvetélkedő méretéhez hasonló terjedelmű klip megosztásával vezettük be az iménti filmet, amelyet a Mandiner is közölt június 16-án. A kisfilmeket egy külön oldalon, Gyóni Géza halálának, illetve eltemetésének 100. évfordulóján osztottuk meg közönségünkkel június 25-én. Itt rövid tartalmi ismertetőjét is adjuk az említett kisfilmeknek - kattintással:


Isonzo - 1917 ősze

Június 15-én adtuk közre a 2017. május 29-i nyitó előadás hangos, felképezett változatát, amelyet a YouTube-on osztottunk meg - kattintással:

Június 16-án közöltük ugyancsak itt az Aspektus.eu oldalon a 26 perces angol nyelvű hangalámondással ellátott film pontosított, szöveges változatát - kattintással:

Az oldal alján megadtuk a 26 perces, angol nyelvű film elérhetőségét, amelyet ugyanúgy, ahogy a magyar nyelvű 26 perces változatot, három háromperces angol nyelvű, a kisfilm-vetélkedő időbeli hosszúságához hasonló kisfilmekként hoztuk, a 26 perces angol hangalámondással ellátott kisfilm "beharangozójaként" először nyílvánosságra.

Caporetto - 1917 ősze
A 26 perces magyar nyelvű kisfilm szövegéből írtunk egy összefoglalót, amelyet az Aspektus.eu oldalon június 21-én osztottunk meg először közönségünkkel. Kattintással:

Ennek alapján készítettünk a Mandiner számára, a 2017. június 23-ai megjelenéssel egy külön összeállítást. Az alábbi oldalra kigyűjtöttük a Mandinerben korábban, tehát a nyitórendezvényt megelőzően készített összefoglalónkat, amely május 23-án jelent meg és a június 23-án a YouTube-os változatot népszerűsítő linkjüket is. Kattintással:

Június végén hungarológiai tábort szervezett Magyarországon a FNVK Magyar Nemzeti szervezete, amelynek a keretében 14, összesen 5 nemzetiséghez tartozó nem orosz doktorandusz és egyetemista érkezett Oroszországból, akinek a körében sikerült ismételten népszerűsíteni első világháborús történelmi ismeretterjesztő kisfilm-vetélkedőnket - kattintással:

Valamennyi tudósítást, beszámolót megosztottuk a Facebook-on is. Kihasználtuk és az év folyamán a továbbiakban is változatlanul használjuk a 2014-ben, valamint a 2016-ban elkészült - első világháborús filmjeinket, kisfilmjeinket és a helyezést elért pályaműveket is.

Utoljára közöltük a nyitórendezvény szövegének szerkesztett változatát, számítva arra, hogy az nyomtatott formában jóval könnyebben kezelhető, mint a YouTube-re feltöltött 70 perces hangos-képes változat, amelyet már június 15-én hozzáférhetővé tettünk és meg is osztottunk és amelyet ennek az oldalnak az alján is elérhetővé tettünk. Kattintással:


Oroszok
2017. július 1-én például Vlagyimir Szorokin tavasszal megjelent Manaraga című művének az ismertetése adott alkalmat, hogy 2014 nyarán vele az első világháborúról felvett és az év őszén először közreadott interjút ismét közreadjuk, amelyet a lap alján tud bárki előhívni. Kattintással:

Gyorstüzelő állás

 

Az idei történelmi ismeretterjesztő vetélkedő alkalmat adott arra, hogy figyelmünket az első világháborúban részt vevők későbbi politikai szerepére is ráirányítsuk és morális kérdések boncolására is lehetőséget biztosítsunk a kisfilm-vetélkedőn részt vevők számára, hiszen gr.Esterházy János mártír politikus halálának 60. évfordulója alkalmából Esterházy-emlékévet hirdetett az Esterházy Emlékbizottság. Jozef Tiso és Esterházy, valamint az első világháború néhány parancsnoka sorsának az összehasonlítása adott alkalmat arra, hogy akár a történelem "igazságtalansága" feletti tűnődés lehetőségét is felajánljuk a kisfilmvetélkedőben résztvevők számára.
El is készült az ezzel kapcsolatos, felvidéki hangsúlyokkal ellátott felhívás, továbbá az idei gombaszögi táborba mozgósító előzetes írásunk is - kattintással:

Írtunk a gombaszögi táborról egy részletesebb összefoglalót a Felvidék.ma 2017. július 16-i számába - kattintással:

Június 16-án Velencén az EFOTT-on is jártunk, amelyről szintén közlünk hamarosan az Aspektus.eu oldalon egy beszámolót, mint ahogy a gombaszögi táborban tapasztaltakból egy részletesebbet is, mint amekkora a Felvidék.ma-ban megjelent.
Képgaléria közreadásával is igyekeztünk hírt adni mindarról, ami a helyszínen történt. Kattintással:

 

Viszont az is kiderült, hogy a Rákóczi Szövetség rendkívül túlterhelt és a lehetőségei, így a mi lehetőségeink is korlátozottabbak, mint eredetileg gondoltuk. Ezért arra fogunk törekedni, hogy az elvállalt programokat a lehető legjobb színvonalon megvalósítsuk, és - különösen az őszi időszakra vonatkozóan - az elkészült anyagokra támaszkodva - szerényebb anyagi források birtokában igyekezzünk a kisfilmvetlkedő sikerét biztosítani.

Aspektus