80 éve tért vissza a Felvidék! Könyvbemutató


                                                           Demeter László bevezetője
„Egyre kevesebben vannak közöttünk, akik honvédként vagy felszabadított magyarként átélték ezt az időszakot” – hívta fel a figyelmet az évforduló jelentőségére Babucs Zoltán. A Győzött az igazság. A Felvidék hazatérésének képes albuma című kiadvány szerzője ismertette a kereken hetven éve ezen a napon kihirdetett I.bécsi döntés előzményeit, miután Demeter László, a székelyföldi Baróton működő Tortoma Kiadó igazgatója elmesélte, miért is náluk jelent meg a 400, különböző gyűjteményekből származó kötet, amelyeket a szerző gyűjtött egybe.

                                                        Raffay Ernő is méltatta a kötetet

A kötethez előszót író Raffay Ernő azért is tartotta fontosnak a kötet közreadását, mert hozzájárul ahhoz, hogy „visszafoglaljuk” a történelmünket.

A Budai Polgári Szalonba egyébként volt, aki nem fért be – köszönhetően a kitűnő hírverésnek és az érdeklődésnek is.

                                              Zetényi Csukás Ferenc is szót kapott

Zetényi Csukás Ferenc, a hasonló tematikájú, „Visszatért”. Trianon és a revízió című, frissen megjelent könyv szerzője anyagilag is hozzájárult a kötet kiadásához és a bemutató megszervezéséhez is.

A bemutató során elhangzott, hogy 1938 augusztusában, amikor Horthy kormányzó Adolf Hitlerrel tárgyalt és elutasította a vezér és kancellár ama javaslatát, hogy Magyarország támadja meg Csehszlovákiát és ezért cserébe Magyarországé lehet ismét egész Szlovákia, ez Budapest és Berlin között feszültséget keltett.

A könyvbemutató során nem esett róla szó, de Hitler Adolf és Horthy Miklós korábbi, legelső találkozásuk során a világhelyzetről társalogva egyetértettek abban, hogy a soknemzetiségű Csehszlovákia mesterséges állam, amely „Európa rákos daganata”.

                                               Babucs Zoltán, a szerző ismertette a körülményeket
A nagyhatalmak: Nagy-Britannia, Francia-, Német- és Olaszország korábbi, 1938. szeptember 30-i müncheni döntése a Szudétavidéket Németországnak ítélte és felszólította a prágai vezetést, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat a lengyelekkel és magyarokkal a rendezetlen területi vitakérdések lezárására. Erről egyébként a BBC rövid és színvonalas beszámolóban is megemlékezett. Érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy a jóllehet a csehszlovák hadsereg kiválóan fel volt szerelve, Prága nem vállalta a németekkel a konfliktust. A Szabad Európa és a Szabadság Rádió összefoglalója – kattintással:

A könyvbemutató során folyamatosan vetítették azokat a képeket, amelyek a csehszlovák féllel való – végül eredménytelennek bizonyult – tárgyalásokat követően a Felvidék visszacsatolása során készültek.


                               Raffay Ernő és Babucs Zoltán a bemutatót követően

Ezek közül két bevonuláson vett részt személyesen is a kormányzó: november 6-án Komáromban és november 11-én Kassán.

A kassai bevonulásról 1999-ben film készült mind a Duna, mind pedig a Magyar Televízióba. Ebből íme egy rövid részlet – kattintással:

 

 

 Gecse Géza

 

Főmenü: