Automotive Hungary – a Hungexpon


A Magyarországra települt autógyárak világszínvonalú technikát hoztak, és a többi közép-európai országgal – így Szlovákiával együtt – komoly konkurenciát teremtettek a többi, főként kínai és indiai autógyáraknak. 2050-ben várhatóan kétszer annyi új autó készül, mint ma – évente, de típusuk változik. Szabó László 2015. október 28-án ismertette, hogy a Jedlik Ányos terv keretében hamarosan 150 elektromos gyorstöltő áll az elektromos autóval közlekedni kívánók rendelkezésére. Szólt arról is, hogy a tervek szerint két év múlva az Európában használt gumiabroncsok 12 százaléka Magyarországon készül.
 

A magyar kormány elképzeléseiben kiemelt szerepe van az autóiparnak – hangsúlyozta – Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Eddig 63 céggel kötöttek stratégiai megállapodást, amelyek közül 23 autóipari társaság. Az államtitkár elmondta azt is, hogy a Magyarországon előállított járműipari termékek - beleértve a beszállítók termékeit is - 93 százalékát exportálják.
 

Tavaly 432 ezer jármű és 2 millió 465 ezer motor készült Magyarországon. Az iparág teljesítménye háromszorosa a magyar élelmiszeriparénak és nyolcszorosa a magyar gyógyszeriparénak – tudhattuk meg a szakkiállítás megnyitóján a Magyar Gépjárműipari Szövetség főtitkárától. Kilián Csaba elmondta azt is, hogy az ágazat 196 ezer forintos átlagbére 40 ezer forinttal magasabb annál, amit Magyarországon az iparban a dolgozók hazavisznek.
 

     Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy 11 ország 300 kiállítója vesz részt a a szakkiállításon, és számuk 15 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest. A hazai nagyokon, az Opel, a Mercedes, az Audi és a Suzuki mellett az idén a BMW is kiállít a Hungexpon.
 

        A megnyitót kerekasztal beszélgetés követte, amelyen a magyar autógyárak és nagy beszállítóik vezetői, valamint Szabó László vettek részt. Az autógyárak modelljei közül a Mercedesekbe bele is lehet ülni. A diákok által tervezett járművekről pedig részletes felvilágosítást kap az érdeklődő. A BMW elektromos kisautójának alsó ára 11 millió, a kiállításon extrákkal felszereltnek 15 millió forint az ára.

Gecse Géza

 

A cikk megjelenésének eredeti helyén a Felvidék.Ma 2015. október 30-i számában, képgalériával – kattintással: