Az első világháborúban a Monarchia jobban teljesített mint Oroszország - állítja Szergej Nyelipovics!


November 1-i írásunkból már értesülhettetek róla, hogy Szergej Nyelipovics, az első világháborúról napjainkban talán legtöbbet publikáló orosz történész Budapesten is kutatott és sikerült találkoznunk is vele! Kattintással: 

 

Természetesen készítettem vele interjút, amelyet a Mandiner 2019.november 22-én közölt. Ebben szó van arról, hogy miért nem annyira népszerű az első világháború Oroszországban, mint másutt. Arról is beszéltünk hogy az Osztrák-Magyar Monarchiához képest a cári Oroszország rosszabbul teljesített és haditechnikáját tekintve nemcsak az orosz, hanem az összes többi egykori hadsereghez képest is volt néhány olyan fegyvere, amely jobbnak számított az átlagnál és jobban el is voltak ezekből látva a csapatai. Többek között ezzel magyarázza Nyelipovics azt, hogy 1916 végére a Monarchia felül tudott kerekedni a frontokon annak ellenére, hogy az oroszok velünk szemben túlerővel rendelkeztek. Az is szóba került, hogy a világháború orosz tábornokai közül Plehve és Lecsickij 1994-ben kaptak emlékművet Moszkvában, de odakint jóval kevesebb első világháborús emlékmű van, mint nálunk, amit részben magyaráz az, hogy a harci cselekmények azokon a területeken zajlottak, amelyek a két világháború között nem voltak a Szovjetunió részei.

 

Mandinerbe készített 2019. november 22-i interjú itt olvasható el - kattintással:

 

A Nyelipovics említette mindkét orosz tábornok világháborús hősnek tekinthető. Annyi a különbség közöttük, hogy Plehve-nek nagyobb szerencséje volt, hiszen 1916-ban halt meg, míg Platon Lecsickij 1923-ban egy moszkvai börtönben, mivel a szovjethatalom ellenforradalmárnak vagy legalábbis potenciális ellenforradalmárnak tartotta!

 

     

                 Pavel von Plehve                                               Platon Lecsickij

2014-ben Vlagyimir Putyin avatott központi emlékművet Moszkvában!

Gecse Géza