Az igazságtételről a 'Nemzetpolitika - szorítóban' című kötetben

Kövér László 2002-ben még az igazságtétel nehézségeiről számolt be. Szerinte "a jogfolytonosságra épülő rendszerváltozást tönkretette volna, ha a polgárjogi viszonyokba is belemotoroztak volna "elszámoltatás" címén, bár azt el tudta volna képzelni, hogy mindenki, aki például "egy évet eltöltött függetlenített párttitkári pozícióban, tehát abból élt, hogy másokat elnyomott, vagy hozzájárult annak a rendszernek a fenntartásához, amelyik másokat elnyomott", annak '90-ben azt mondták volna, hogy: tíz-tizenöt évig ne legyen képviselőjelölt, ne vegyen részt a privatizációban. A kötetben teljes terjedelmében olvasható, amit ezzel kapcsolatban mondott, de hozzáférhetővé tettük hangban is, amit 2002-ben tőle hallottunk:


A 2000-es évek közepén zajló igazságtétel fonákságairól Nagy Ferót hallhattuk 2005 decemberében, amikor megjelent a Boldog szép napok című könyve, és Wahorn Andrással együtt - aki szintén elmondta a kérdéssel kapcsolatban keletkezett rossz érzéseit - Nagy Feró rámutatott néhány furcsaságra. Idézem: "megtudhatom, hogy ki figyelt meg engem, de azt nem mondhatom meg. ...Nem is értem, hogy ezzel mit akar a jog. Ezzel felbújt engem, hogy titokban verjem meg, vagy mit csináljak?" A mindkettőjükkel készült hangfelvételt szintén hozzáférhetővé tettük a világhálón:


Gellért Ádám kezdeményezésére Gulyás Gergely végül 2011 őszén a Magyar Országgyűlés elé terjesztette a Lex Biszkuként híressé vált törvényjavaslatot, amelyből még az év utolsó napja előtt - törvény is lett. Erről szólt 2011 decemberi vitaestünk, amelyet szintén hangban is - gyakorlatilag majdnem teljes terjedelmében változatlanul - szintén hangban is hozzáférhetővé tettünk a neten:

A könyvben más és más összefüggésben is szóba kerül az igazságtétel, amelynek sorsával kapcsolatban Gulyás Gergely 2017 második felében nem volt optimista. Gellért Ádám a törvény bő ötéves történetét 2017. szeptember 16-án foglalta össze:

 

Gecse Géza