A delírium kora. A Szovjetunió hanyatlása és pusztulása

Fotók: Gecse Géza

David Satter

"A delírium kora. A Szovjetunió hanyatlása és pusztulása". A film a 2013-as Amszterdami Nemzetközi Filmfesztivál Van Gogh Nagydíját elnyert alkotása. amelyet október 24-én a Puskin Moziban nálunk is bemutattak. Rendezője, az amerikai David Satter. Gecse Géza a vetítést követően beszélgetett vele. Az interjú a Kossuth rádió Világóra című műsorában 2013.november 2-án hangzott el, melynek szerkesztő műsorvezetője Járai Judit volt. Kattintással itt meghallgatható:

David Satter Age of Delirium – The Decline and Fall of the Soviet Union című dokumentumfilmjének díszbemutatójára és az azt követő kerekasztal beszélgetésre 2013.október 24-én került sor a Puskin Moziban.

Az Age of Delirium bemutatja többek között Alexander Shatravka történetét, aki a szovjet-finn határon át próbált elmenekülni, de afinnek kitoloncolták, majd elmegyógyintézetbe került. A film bemutatja Nina Smirnova, egy béna lány történetét is, aki egy vallásos szentélyben imádkozva járni kezdett, majd a kommunista vezetés üldözte és arra kényszerítette, hogy azt állítsa, orvosok segítségével gyógyult meg. Megismerhetjük a shadrinski veterán katonák történetét is, akik miközben az idegen megszállók ellen harcoltak az afganisztáni háborúban, rá kellett ébredniük, hogy valójában ők maguk a megszállók.

A film személyes történeteken keresztül mutatja be a Szovjetunió kísérteties valóságát, és egy olyan soha nem látott kísérlet emberáldozatait és pszichológiai következményeit, melynek során magát az emberi természetet próbálta átformálni. A szovjet ideológiarévén felépített mitikus világ polgárai egy, a nyugat-európai ember számára elképzelhetetlen, hazugságokon alapuló rendszer színészeivé váltak.

A dokumentumfilm elnyerte a 2013-as Amszterdami Nemzetközi Filmfesztivál Van Gogh Nagydíját.


David Satter és Schmidt Mária

A díszbemutatót követően kerekasztal beszélgetésre került sor a rendezővel, David Satterrel, melynek moderátora Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója volt.

Szervező: Danube Institute

További információ a dokumentumfilmről:

http://vimeo.com/45372840

http://www.davidsatter.com/