A demokrácia szellemétől Putyin Oroszországáig


2017. február 23-án Budapesten az Október 6-a utcai idegen nyelvű könyvesboltban kettős könyvbemutatót szervezett a Danube Institute. Mind a lengyel Ryszard Legutko, mind az amerikai David Satter könyvét John O'Sullivan röviden jellemezte, majd mindkét szerző dedikálta is a saját könyvét. (Egyébként ezek mindegyike az Amerikai Egyesült Államokban jelent meg.)

Ryszard Legutko, a krakkói Jagelló Egyetem filozófia tanáraként pályája során több ókori görög forrást fordított lengyelre, majd kormánytisztviselőként, illetve EP-képviselőként tudta elemző képességét kamatoztatni. A demokrácia démona – a totalitarianizmus csábítása a szabad társadalmakban című könyvében a kommunizmus és a liberalizmus közös, strukturális vonásait boncolgatja és a nyugati elitek szemére veti, hogy gyalázatos módon, tudatosan árulták el saját szellemi hagyományukat. Könyve következtetése – pesszimista ugyan – jegyezte meg Ryszard Legutko – ám az optimizmus unalmas.

David Satter, aki néhány évtizede több éven át dolgozott Moszkvában tudósítóként, a Minél kevesebbet tudsz, annál jobb az álmod: Oroszország útja a terrorhoz és a diktatúrához Jelcin és Putyin alatt című munkájáról beszélt (The Less You Know, the Better You Sleep: Russia’s Road to Terror and Dictatorship under Yeltsin and Putin).

Satter, aki a Delirium kora (The Age of Delirium) című film rendezője, az Amerikai Egyesült Államokban él, mind a Hudson Intézetnek, mind pedig a John Hopkins Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetének a munkatársa. Az első újságíró, akit az új, poszt-szovjet Oroszországról utasítottak ki néhány éve.

Könyve bemutatásakor idézték Bismarck egykori mondását, miszerint Oroszország soha nem annyira erős, de soha nem is annyira gyenge, mint amilyennek látszik. David Satter szerint két dolog van, amit nem tudunk pontosan. Az egyik, hogy milyen lesz másnap az időjárás, a másik, hogy mi történik Oroszországban. Annak ellenére, hogy kívülről a putyini rendszer rendkívül szilárdnak látszik, rendkívül instabil, bármikor összeomolhat – mondta el David Satter, aki azt is elmondta, még az állam hivatalos orosz neve, az Orosz(országi) Föderáció is önellentmondás, különösen, amióta a kormányzókat kinevezik. 

Gecse Géza