Doktori avatás az ELTE-n

Thaler Tamás és P. Nagy Gabriella fotói
 
2016. február 18-án vettem részt az ELTE hivatalos doktorrá avatási ünnepségén, amelyen történészeket és a pedagógiai tudományok művelőit avatták az egyetem központi épületében, az Aula Magnában, Budapesten, az Egyetem téren.


A fotókat Thaler Tamás és P. Nagy Gabrielláék készítették (őket az egyetem hivatalosan is megbízta)

 

 
A többi egyetemtől eltérően az avatási szertartás viszonylag rövid, összesen körülbelül 40 percet vesz idénybe és összesen harminc embert avatnak egyszerre. Himnuszénekléssel kezdődik, mindenki fehér kesztyűben és ünneplőben tesz fogadalmat, utána kezet fog a rektorral (vagy annak helyettesével), a saját karának a dékánjával, majd a többiekkel. 

 
Az ünnepélyes doktori oklevél magyar és latin nyelvű, de már hónapokkal előtte többnyire megkapod a doktori eljárás eredményéről szóló értesítőt magyarul és angolul. (A régi gyakorlattól eltérően nem kell a fordításhitelesítővel angolra fordíttatni.)

A hivatalos fényképeket külön, magad intézed - ezekre valamennyi időt azért várni kell, hiszen mindenki kap időt arra, hogy válasszon közülük és mind digitális, mind nyomtatott formában hozzá tudsz jutni.

Gecse Géza