Egy hét hungarológia Badacsonytomajban – uráli népek egyetemistáinak


Karél, mari, komi, udmurt és mordvin nemzetiségű diákok és doktoranduszok egy hetet tölthetnek nálunk, hogy közben magyar nemzet- és országtörténeti előadásokat hallgassanak a Badacsonytomajban.
 
A Pusztay János nyelvészprofesszor kezdeményezésére létrejött (és vezetése  alatti) program lényege, hogy ezek a karéliai Petrozavodszkban, mordóviai Szaranszkban, komi Sziktivkarban, a mari Joskar-Olában és a Kalasnyikov géppisztoly szülőhelyén, az udmurtiai Izsevszkben  tanuló, különböző uráli nemzeti közösségek fiataljai, amelyek többsége mint legnagyobb rokon népre néznek fel a magyarokra, ismerkedjenek nemcsak a magyarországi, hanem az európai országokban is számukra kihasználható lehetőségekről, amivel tájékozódó képességük a világban jobbá tehető.
 
Nekünk ez azért jó, mert a magyarok iránt érdeklődő, barátságos hozzáállású fiatal értelmiségiek életvitelszerűen fogják tájékoztatni a környezetüket arról, hogy milyen nálunk az élet, illetve milyenek a körülmények.

Az én feladatom az volt, hogy ne csak a jelenlegi magyar felsőoktatásban hallgatható kurzusokról, együttműködési lehetőségekről, hanem az európai országokban megszerezhető tanulási és továbbtanulási ösztöndíjakról, nyári egyetemekről is szóljak nekik, utalva – természetesen arra is, hogy mekkora földrészünkön, illetve a tengeren túl egy-egy téma tudományos piaca.
 
Régen találkoztam ennyire hálás közönséggel, amikor külön, a magyar állam ezerszáz éves történetét kellett összefoglalnom másfél órában – persze úgy, hogy kérdésekre is jusson idő. Rendkívül érdekes volt, hogy sokat kérdeztek a magyar történelem szovjet időszakáról és a szocializmus magyar változatáról, de 1956-ról is, amit viszonylag egyszerűen kellett elmagyarázni.

Érdekelte őket, hogy mit szól Magyarország ahhoz, hogy a Krím-félsziget Oroszország része lett és a kelet-ukrajnai harcokhoz.
Kihasználtam az alkalmat az Aspektus első világháborús történelmi ismeretterjesztő kisfilm vetélkedőjének a népszerűsítésére, majd Badacsonytomajból hazafelé jövet meglepve tapasztaltam, milyen szép első világháborús mini-parkot hoztak helyre Badacsonytomaj lakói.
 

Eddig soha nem tűnt fel, ami most igen, hogy alkatilag kisebbek, apróbb termetűek, mint a többi nép fia. Az összesen 14 fiatal közül néhányan Budapestre is ellátogattak – egy napra.
 

A Finnugor Világkongresszus Magyar Nemzeti Szervezetének jóvoltából június 26-án kezdődő tábor július 1-ig tart. A résztvevőknek az útiköltséget kell állniuk, itt-tartózkodásuk és programjaik anyagi fedezetét Magyarország biztosítja.

Gecse Géza