Első világháborús Aspektus-rendezvények 2017 - 2019

2017 nyarán a gombaszögi táborban Sándor Ágostonnal, a 2016-os első világháborús történelmi ismeretterjesztő kisfilm-vetélkedőnk győztesével voltunk és a kisfilmvetélkedőről szóló előadásunkban felhívtuk a figyelmet néhány „banánhéjra”, vagyis olyan hibára, amelyekkel a tavalyi vetélkedőnk során szembesülnünk kellett! Ezeket érdemes elkerülni!gszeg_3795.jpg
Kattintással:

Az EFOTT 2017-es tábora jó lecke volt arra, hogy milyen technikai minimális háttérre kell rendelkeznünk ahhoz, hogy kisfilm-készítést népszerűsítő előadásaink során sikeresek lehessünk!
1567_efotthivatalos.jpg
Kattintással:

20170721_134409.jpg
A Rákóczi Szövetség július végi történelemtanár táborába személyesen nem tudtunk eljutni, de a rákóczisok segítettek - kattintással:

szntend_2.jpg

2017 augusztus végén épphogy kikerült a nyomdából Gecse Géza könyve, amelyben az Aspektus három első világháborús vetélkedőjének nyitóelőadásai is szerepelnek. Ezt frissiben sikerült bemutatni a Rákóczi Szövetség szentendrei főiskolás-egyetemista diáktáborában - kattintással:

A kötetnek 2017 szeptember végétől több rangos bemutatója is volt és ezeknek az alkalmaknak még továbbra is van létjogosultságuk, tekintettel arra, hogy a 64-ből összesen négy olyan vitaest szerepel benne, amely kifejezetten kapcsolódik az első világháború témájához.

era_2776.jpg
Remélve, hogy külföldieket is sikerül megnyerni a vetélkedő ügyének, Gecse Géza 2017 őszén Erasmusos diákjainak is népszerűsítette a kisfilm-vetélkedőt - kattintással:

 

2766_plakat.jpg

Igyekezett "bekapcsolni" az oroszokat és a lengyeleket személyes kapcsolatait is felhasználva - kattintással:

2851_dujvaros.jpg
2017 októberében Gecse Géza még Hutvágnerné Róth Éva dunaújvárosi történelemórájára is ellátogatott, hogy a középiskolások körében is népszerűsítse a klip-vetélkedőt - kattintással:

3147_gecse_geza_konyvre_es_vetelkedore_hivja_fel_a_figyelmet.jpg

Nem maradhatott el a Rákóczi Szövetség Gloria Victis vetélkedőjén sem a felhívás 2017. október 23-án - kattintással:

klip_vet_3662.jpg
Kétségtelen, hogy 2017 folyamán lényegesen kevésbé, jóval szerényebben tudtuk népszerűsíteni a vetélkedőt, hiszen nem volt megnyert pályázatunk! Ezért Gecse Géza először 2017 őszén, ELTE-s szemináriumi diákjai körében tudta meghirdetni - kattintással:

5665.jpg
A kezdeményezés eredményesnek bizonyult, így aztán a próbálkozást követte a folytatás a 2018-as tavaszi szemeszter során - kattintással:

6096_jo.jpg

1918 júliusában, az ausztriai Felsőőrben Gecse Géza a klip-vetélkedőről és az első világháborúról tartott előadást, amelyről a legrészletesebb összefoglalót adjuk most közre - kattintással:

Természetesen az első világháborúval kapcsolatban szervezett, más intézmények által szervezett előadásokon is igyekeztünk részt venni és ez sokszor sikerült is!dsc07780.jpg

A Veritas 2019 elején IV.Károly uralkodásáról szervezett konferenciát. Nem tehettük meg, hogy lemaradunk róla – különös tekintettel arra, hogy az első világháborúval kapcsolatban néhány olyan összefüggésre sikerült felhívniuk a figyelmet, amiről a magyar közvélemény gyakorlatilag teljesen tájékozatlan! Beszámoló a rendezvényről - kattintással:

dsc07985_szilikat.jpg2019 februárjában az első világháborúról és Trianonról Pozsonyban az ottani Magyar Kulturális Intézetben könyve, a Nemzetpolitika – szorítóban. Aspektus – határok nélkül 2002-2017 beszélgetett Molnár Imrével, Duray Miklóssal, Éger Györggyel és Kövesdi Károllyal – Gecse Géza. Az összejövetelen Szili Katalin is felszólalt - kattintással:

Ebben az évben indítottuk el felkérésre az Aspektus műhely-sorozatát is a Kék Golyó utcában, de márciusra kiderült, hogy az ottani szervezők lelkesedése alábbhagyott, ezért elhatároztuk, hogy a sorozatot a legközelebbi alkalommal le is zárjuk!

Nem véletlen ezért, hogy ezt megelőzően 2019. szeptember 7-én, szombaton a Kárpátaljai Szövetség balatonföldvári táborában Gecse Géza a saint-germaini békeszerződés néhány aspektusáról, az Aspektus idei első világháborús klip-vetélkedőjéről és Nemzetpolitika - szorítóban című könyvéről fog beszélni az ottani fiatalok előtt! De te már most küldhetsz be 2-4 perces kisfilmet az ujaspektus@gmail.com e-mail címre!Közben 2019. július elején kiderült, hogy az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság jóvoltából idén is meg tudjuk hirdetni az Aspektus első világháborús kisfilm-pályázatát, így a műhelybeszélgetések lezárását és klip-vetélkedő figyelemfelhívó rendezvényét ugyanazon a napon, 2019. szeptember 10-én, délután 5 órai kezdettel tartjuk a Nemzetek Házában, a Bajza utcában, ahová minden érdeklődőt sok szeretettel várunk! Ezen a napon lesz ugyanis kereken száz esztendeje, hogy Ausztriával a Párizs környéki Saint-Germainben aláiratták az első világháborút számukra lezáró békediktátumot! Ennek bennünket érintő része, hogy Kárpátalja és a Felvidék ennek a békeparancsnak a következményeként került idegen uralom alá!

Az idei kisfilmvetékedőnkkel kapcsolatos alapvető tudnivalók innen ismerhetők meg - kattintással:

am_plaka22felt_hun-web-03_m.jpg

 

Kiemelt rendezvényünkön minden érdeklődőt, főként középiskolás tanár kollégákat, diákokat és egyetemi hallgatókat is szívesen látunk szeptember 10-én Budapesten a Bajza utcában! Kattintással:

 

am190910web.jpg

 

Aspektus