Feladványunk megfejtése és összefoglalók az Aspektus kisfilmvetélkedő indító rendezvényéről

mtva_szekhaz.jpg
Május 26-án, péntek reggel 8 óra 16 perc és 8 óra 20 perc között Király Levente összeállítását hallhattuk a Kossuth rádió 180 perc című műsorában, amelyben Gecse Géza és Hermann Róbert fogalta össze a Száz év tükrében a nagy háború 1917-2017 című történelmi ismeretterjesztő kisfilm vetélkedő 2017. május 29-i nyitórendezvényével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat - kattintással meghallgatható:

majorossal_794.jpg
Ugyenezen a napon délelőtt 10 óra körül Jákfalvy Kata Majoros István történészt és Gecse Gézát, az Aspektus témafelelősét kérdezte a május 29-i első világháborús nyitórendezvényről, illetve arról a kötetről, amelyet Majoros István szerkesztett az első világháború 100. évfordulója alkalmából. Kattintással:

 

majorossal_801.jpg
Íme a megfejtés:
   
Feladványunk megfejtése: Horthy Miklós, Kövess Hermann, Kratochvil Károly és Szurmay Sándor mindannyian megkapták a Katonai Mária Terézia Rendet (Szurmayt leszámítva - valamennyien 1917-es teljesítményükért), tehát ez köti össze őket. Ezt a kitüntetést egy-egy hadművelet sorsát eldöntő hősi tettért adományozta az uralkodó a Habsburg Monarchiában.
 
Szombathelyi Ferenc és Werth Henrik nemcsak az első világáborút harcolták végig és kaptak több kitüntetést, hanem a Tanácsköztársaságot is! Ez köti össze kettőjüket, valamint az, hogy mindketten a Honvéd Vezérkar főnökei is lettek - igaz, bő két évtizeddel az első világháborút követően. A megoldás tehát ez volt.

Délután öt órakor a Kossuth Klubban adtunk lehetőséget az érdeklődőknek arra, hogy tájékozódhassanak a YouTube szerkesztőprogramjáról. Görög Mása a Civil Rádió 117 perc című műsorának a szerkesztő-műsorvezetője 17.34-kor telefonon érdeklődött az Aspektus rendezvényéről.
 

Görög Másának Gecse Géza elmondta, hogy mely témaköröket tervezik május 29-én megosztani közönségükkel és mennyiben más ez a mostani vetélkedő, mint az összes többi eddigi volt. Kattintással 2017. június 11-ig a Civil Rádió honlapján a 17.30-as blokk 4 perc 13 másodpercétől - 15 perc 40 másodpercig is meg lehet hallgatni, de íme az interjú külön:

Kép és szöveg: Aspektus