Felhívás! Száz év tükrében az első világháború lezárása 1919-2019

elso.jpg

Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság döntése értelmében az Aspektus ismét meghirdeti első világháborús történelmi ismeretterjesztő kisfilm vetélkedőjét!

Versailles - madártávlatból

 A pályázat illeszkedik a 2014-ben, 2016-ban és 2017-ben már meghirdetett összes többi eddigi Aspektus-pályázathoz, legalábbis, ami a feltételeket illeti! Annyiban más, hogy a figyelmet az idén a világháború lezárására kívánják irányítani, konkrétan a világháborút lezáró békeszerződésekre és azok ellentmondásaira! De ugyanúgy lehet az idén is például családi történeteket feldolgozni 2-4 perc közötti terjedelemben, mint korábban!


Tükörterem a Versailles-i Palotában. Itt írták alá a versailles-i békeszerződést

A szervezők vizsgálni fogják, mennyiben voltak mások a Versailles-ban, Saint Germainben és Neuillyben Németországgal, Ausztriával és Bulgáriával aláíratott békeszerződések, mint a Magyarországra kényszerített trianoni!


1919-es egykori fényképfelvétel a Tükörteremből

Az Aspektus figyelemfelhívó rendezvényét, amelyen tanárokra ugyanúgy számítanak, mint diákokra, ez alkalommal a Nemzetek Házában, Budapesten a Bajza utcában tartják!
Saint-Germain - ebben a palotában íratták alá Ausztriával a békét!

Szándékosan szeptember 10-én, mivel pont ezen a napon lesz kereken száz esztendeje, hogy aláíratták Ausztriával a saint-germaini békét, amely rendkívül hasonlított a már említett trianonihoz, amely csak egy évvel később készült el!

Nagy-Trianon Palota. Itt íratták alá a magyarokkal a trianoni békét!

Ugyancsak tanulságos a Bulgáriára neuillyi békében kényszerített diktátum létrejötte!

A szervezők az aspektus.eu oldalon július közepe óta az eddigi tapasztalatok alapján különböző szempontok alapján készült rövid összefoglalókat tettek közzé, hogy példát tudjanak mutatni mindazoknak, akik kedvet kaptak, hogy részt vegyenek a kisfilm-vetélkedőben!

Neuilly-sur-Seine - a palota, ahol a bolgárokkal íratták alá a békediktátumot!

A klipeket 2019. november 11-ig, a 101 éve aláirt compiegne-i fegyverszüneti szerződés napjáig kérik elküldeni az ujaspektus@gmail.com címre, lehetőleg fájl-küldő szolgáltatás igénybevételével!


Ebben a terember íratták alá Magyarországgal a trianoni békét!

Az értékelő záró-rendezvényt pedig 2019.november 15-én 17.00-kor tartják a Kossuth Klub földszinti termében! Ugyanakkor előzetesen folyamatosan tájékoztatnak valamennyi megmozdulásukról az aspektus.eu oldalon, illetve az Aspektus Facebook-oldalán!

A trianoni béke aláírása után a magyar küldöttség elhagyta a Nagy-Trianon Palotát

A klip-vetélkedőről szóló összefoglaló tájékoztatót pedig legkésőbb 2019. november 27-én adják közre! Ez is kerek évforduló, hiszen 1919. november 27-én lesz száz éve, hogy a győztes nagyhatalmak a szintén Párizs melletti Neuillyben Bulgáriára kényszerítették az akaratukat, melynek során a bő fél év múlva Magyarországra erőszakolt trianonihoz hasonló békeparancs született!

Megismételve még egyszer: a klip-vetélkedő figyelemfelhívó rendezvényét 2019. szeptember 10-én, délután 5 órai kezdettel tartjuk a Nemzetek Házában, a Bajza utcában, ahová minden érdeklődőt sok szeretettel várunk! Ezen a napon lesz ugyanis kereken száz esztendeje, hogy Ausztriával a Párizs környéki Saint-Germainben aláiratták az első világháborút számukra lezáró békediktátumot! Ennek bennünket érintő része, hogy Kárpátalja és a Felvidék ennek a békeparancsnak a következményeként került idegen uralom alá!

Az idei kisfilmvetékedőnkkel kapcsolatos alapvető tudnivalók innen ismerhetők meg - kattintással:

 

 

am_plaka22felt_hun-web-03_m.jpg

 

Kiemelt rendezvényünkön minden érdeklődőt, főként középiskolás tanár kollégákat, diákokat és egyetemi hallgatókat is szívesen látunk szeptember 10-én Budapesten a Bajza utcában! Kattintással:
 

 

am190910web.jpg


A 2019.SZEPTEMBER 10-ÉN, 17.00-KOR KEZDŐDŐ RENDEZVÉNYÜNK FACEBOOK-OLDALA - KATTINTÁSSAL:

Aspektus