Halál a Mikszáth téren

Húsz éve olyan a Mikszáth Kálmán tér a Főváros VIII. kerületében, amilyennek ma látjuk. Előtte a szobor a tér közepén foglalt helyet. Volt rajta személygépkocsi forgalom még átlósan is. A ma Zappaként üzemelő vendéglő helyén a Tilos az Á volt, de az idősebbek még ennek elődjében a Bakony Étteremben is ebédelhettek.

Jópofa park-töredéket alakítottak ki két évtizede a tér szélén, ami aztán így együttesen Budapest egyik legszebb terévé lett! Ehhez hozzájjárult, hogy a téglavörös házban nemcsak az épület felállványozását, hanem az '56-os tankbelövés helyét is sikerült eltüntetni. Ennek köszönhetően aztán a VIII. kerületi Polgármesteri Hivatal vezetői és stábjuk is szívesen fényképezkedik a Mikszáth szoborral a háta mögött! 

A megszépült teret nemcsak a diákok és a túristák, hanem a hajléktalanok is szerfölött megkedvelték.

Sajnos, nem kevesen közülük a téren létesített mini-park bokrait kisdolguk elvégzésére használják, de nemcsak ők.

De vannak, illetve voltak közöttük olyanok, akik - nem.

Jeckel Erik például, aki többnyire tolókocsival közlekedett azok közé tartozott, akit nem lehetett rajta kapni, hogy a sliccét gombolgatta volna a Mikszáth-szobor környékén és erre még büszke is volt! Nevezetesen arra, hogy neki itt senki nem tudott a szemére hányni semmit.

Idén, 2020. október 1-én ha valaki kinézett a tér lakásainak egyikéből viszont Jeckel Erik tolószékét felborulva - őt magát pedig a kövezeten láthatta. Mentősök vették körbe.

A mentősök igyekeztek ellátni, de nagyon furcsa volt, hogy végül nem boldogultak vele.

Meglepetést az okozott, hogy nem vitték magukkal, hanem egy fekete nejlont húztak Erik alakja köré.

Ha valakinek kétsége lett volna róla, hogy mi történt Erikkel, a mintegy 25 perc múlva a helyszínre érkező rendőrök ténykedése nyomán elgondolkodhatott, hogy mi is történt vele, hiszen a Mikszáth térnek azt a sarkát, ahol Erik feküdt, elkerítették.

A hullaszállítók megérkezését már nem sikerült figyelemmel kísérnem.

A hajléktalanok elmondása szerint halálát a lábán található fekély elmérgesedése okozhatta, amit nem engedett az orvosoknak kezelni.

Gecse Géza

 

 

 

Oldalcímkék: