Imperial Victims - avagy birodalmi áldozatok

Birodalmi áldozatok - áldozatbirodalmak

Jankovics Marcell

Mennyiben tekinthetők nemcsak az elnyomottak, hanem az elnyomó hatalom képviselői is áldozatoknak?

A kérdésre a választ három különböző országban, három különböző generációhoz tartozó alkotó értelmiségi megszólaltatásával keressük.

Mindannyian másként voltak érintettek, hiszen más a hetvenedik életévén túl lévő magyar Jankovics Marcell, a negyven éves észt Juku-Kalle Raid, a hatvanegy éves enciklopédiaszerkesztő és jövőkutató,Tallinn rendszerváltó polgármestere, Hardo Aasmäe és az ötvenkilenc éves orosz Vlagyimir Szorokin élményanyaga – és ami ennél is fontosabb – a feldolgozásmódjuk még inkább különbözik.

Vlagyimir Szorokin

Ami összeköti őket, attitűdjük és nyitottságuk a külvilágra, kíváncsiságuk, amely másként ugyan, de mindannyiuk tevékenységében karakteresen megnyilvánul.
A film angol feliratos változata - the film with English subtitles:

A film elkészítése során használtunk archív fotókat és az említett alkotók művészeti alkotásaiból ízelítőt adva mutattuk be nemcsak a (szovjet) hatalom működését egy „népi demokráciában” (Magyarország), egy nem-orosz formális állami (kvázi) függetlenséggel rendelkező szovjet köztársaságban (Észtország) és az egykori szovjet birodalmi magban – magában Oroszországban, hanem azt is, hogy ez hogyan csapódott le mindennapjaikban.


Juku-Kalle Raid

A megszólalók tevékenységén keresztül rendkívül izgalmasan ábrázoljuk azt, hogy milyen következménye volt a rendszerváltásnak a három különböző országban élő emberek mentalitására.
A film magyar televíziókban bemutatatott változata - kattintással:

Kiderül, hogy a különböző mértékű elnyomás ellenére vannak-e mégis közös vonásaink, illetve hogy ezek miben nyilvánulnak meg. Sőt, érzékletes példákkal tesszük láthatóvá azt, hogy melyek a birodalmi függés következményei napjainkban.

A film 2015 májusi bemutatójának oldala - kattintással:

 

 

Trailer és a film részletes adatai - kattintással: