Kisfilm támogató a Kossuth Klubban - 1

Idei első Aspektus műhelybeszélgetésünket szeptember 27-én tartottuk a Kossuth Klub Muzikum presszójában – kötetlen keretek között.

További kettő lesz ilyen első világháborús történelmi ismeretterjesztő kisfilm vetélkedőnkhöz kapcsolódóan. A legközelebbi október 25-én, majd november 8-án, hogy a november 11-i beküldési határidőhöz még valódi segítséget tudjunk nyújtani! Ezek valamennyien pénteki napok, ahol délután 5 órát követően – akár orrvérzésig állunk az érdeklődők rendelkezésére.

Ezeknek az informális beszélgetéseknek kettős célja van: egyrészt igyekszünk kapcsolódni az első világháború eseményeihez, másrészt pedig konkrét technikai támogatást, a kisfilmek elkészítésével kapcsolatos praktikus segítséget igyekszünk nyújtani mindazoknak, akiknek erre szükségük van.

Ami a mai találkozó konkrét hivatkozási alapját illeti, bennünket leginkább a bolgár front 101 évvel ezelőtti, 1918.  szeptember 25-i összeomlása érintett, ezért Ligeti Dávidot, a Veritas Intézet munkatársát erről kérdeztük, aminek súlyt adott, hogy a hét végén a Kossuth rádióban is érintette ezt az eseményt és azt utólag is meg lehet hallgatni!

Ligeti Dávid elmondta, hogy nemcsak az Osztrák–Magyar Monarchia, hanem a többi hadviselő fél is hasznosította azokat a tapasztalatokat, amelyeket a háború során szerzett. Ennek eredménye, hogy a Monarchiának a világháború első négy hónapjában voltak brutális veszteségei. Miután 1914-ben több mint 1 000 000 millió katonát vesztett, 1915 tavaszáig a gorlicei offenzíváig további 800 000-es veszteséget szenvedett. Ezek közül 350 000 katona halt meg, vagy tűnt el, és csak Przemyśl-ben 120 ezren estek hadifogságba!

1916 és 1918 között már nem voltak annyira jelentősek a veszteségek, egészében véve 3,3 millió ember került hadifogságba, akiknek a legnagyobb része 1918 őszén jött vissza.

1916 elején a Monarchia csapatainak még Albániát is sikerült megszállni! Ligeti Dávid szerint igazi baklövés volt, hogy a papíron semleges, de 1915 ősze óta antant erőkkel megszállt Görögországot nem foglalták el a központi hatalmak! A balkáni front annak ellenére, hogy mellékhadszíntérnek számított a keleti és az olasz vagy a nyugati fronthoz képest, mégis 1918 szeptemberének a végén azért tudott végzetesnek bizonyulni, mert a bolgárok összeomlásával, az Oszmán Birodalommal való együttműködés egyik pillanatról a másikra meghiúsult. „Hab a tortán”, hogy a németek és a magyarok a sajtóból értesültek a bolgár front összeomlásáról.

Ami a magyar teljesítményt illeti, sajátos színfolt, hogy az egyébként alkoholistává váló Linder Béla hadügyminiszter, aki nemcsak az 1918 októberi napokban, hanem később is kifejezetten gyászos szerepet játszott, az olasz fronton jó teljesítményt nyújtott, ami viszonylag közismert. Kevésbé az, hogy ugyanez mondható el Budapest városparancsnokáról, Lukachich Gézáról is – csak őt a liberálisok nem szerették és ezért tevékenységének ez a fejezete kevéssé ismert!

1918 végén a másfél millió katonából összesen egymilliót sikerült lefegyverezni – hallhattuk Ligeti Dávidtól, aki elmondta, hogy ezek a tények mindmáig nem váltak a tananyag részévé – nemcsak a középiskolákban, hanem az egyetemeken sem.

Sándor Ágoston, aki 2016-ban kisfilm vetélkedőnk első helyezettje volt, elmondta, hogy ezzel a fajta megközelítéssel, vagyis, azzal, hogy 2-4 perces kisfilmet kell készíteni, sokkal tovább lehet eljutni a történelem megértésében. Annak ellenére állítja ezt – mondta, hogy történelem-informatika szakos gimnáziumi tanára – a vetélkedőt követően – kis híján majdnem megbuktatta őt. Bár kétségtelen az is, hogy az ismétlő vizsgán aztán mégis sikerült jól szerepelnie. Neki egyébként személyesen igen sokat adott nemcsak az, hogy első helyezett lehetett, hanem a gombaszögi tábor is, ahová a még 2016 júliusában Gecse Gézával együtt utazott, hogy a felvidéki diákok számára összegezze a kisfilm vetélkedő tapasztalatait. Ez a „gombaszögi szál”, pontosabban az, hogy sikerült a táborban barátokat szereznie, azóta is megmaradt és immár Győrben a Szent István Egyetem informatika szakos egyetemi hallgatójaként is szívesen gondol a kisfilm vetélkedőre és ennek köszönhető felvidéki baráti körére, akikkel azóta másutt is találkozott.

Kelecsényi Nándor Aspektus vitaestjeink operatőre, néhány éve számos matematika verseny résztvevője most szintén egyetemista lett. Ez alkalommal a tömeges e-mail küldés néhány lehetőségét és buktatóit ismertette és megmutatta azt is, hogy ezek egyikét a mailchimp-et hogyan lehet használni.

Gecse Géza hozott magával a kisfilm vetélkedő plakátjaiból, amelyekből térítésmentesen annyit bocsátanak a megjelentek rendelkezésére, amennyit kérnek!

Ezeket egyébként az aspektus.eu oldalról kétfajta formátumban is le lehetett tölteni és amelyekben az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság logóját is kicserélik!

Az eddigi első világháborús rendezvényeikhez kapcsolódóan pedig hamarosan itt az aspektus.eu honlapon néhány kérdést adnak közre, amelyekre válaszolva a majdnem hatszáz oldalas, a jövő szerdán a Nemzeti Múzeumban bemutatásra kerülő, Gulyás László szerkesztésében megjelent Trianon kötetet lehet nyerni, amely kérdés, hogy a nagykereskedelmi forgalomban egyáltalán megjelenik-e, de ha igen, nem tud olcsóbb lenni Jankovics Marcell majd 300 oldalas Trianon köteténél, amelyet 9800 Ft-ért lehet megvásárolni a magyarországi könyvesboltokban! Egyébként ez a Jankovics rajz és karikatúra gyűjtemény lesz a másik nyeremény, amelyet a helyes megfejtők megkaphatnak majd!

  Ligeti Dávid, Gecse Géza, Sándor Ágoston és Kelecsényi Nándor a Múzikumban

A kisrendezvények közül tehát az október 25-i lesz a következő! Ugyanitt, ugyanebben az időben fogunk találkozni, ugyanezekkel az emberekkel, csak a történész személye változik – jelentette ki az Aspektus témafelelőse.

Nyugodtan tessék szólni bárkinek, akit gyakorlati kérdések szempontjából is érdekel a kisfilm vetélkedő, hiszen ezeknek az alkalmaknak kifejezett célja, hogy segítsük azokat, akik első világháborús történelmi ismeretterjesztő klip vagy kisfilm készítésére adják a fejüket!

Fontos, hogy november 11-ig kell a kisfilmeket beküldeni az ujaspektus@gmail.com e-mail címre vagy ide is!

Gecse Géza