Kisfilmek készítése - saját példákkal szemléltetve!

2014 és 2017 között törekedtünk arra, hogy példaadással is ösztönözzünk mindenkit a kisfilm-készítésre.
sziv_5.jpg

2014 júniusában külön műhelyfoglalkozást szerveztünk arról, miként lehet, szokás és  érdemes szerkesztőprogram segítségével egyszerűen klipet összeállítani - szöveges összefoglaló kattintással:

 

Mindezt összefoglaltuk közel tíz percben hangban is, ami tökéletesen alkalmas arra, hogyha valaki kisfilmet szeretne készíteni, akkor legyen valamilyen kiindulási alapja - hangos összefoglaló kattintással:

 

Ezek után mindennek a személtetésére példamutatási szándékkal - a YouTube szerkesztőprogramjának segítségével - mi magunk is készítettünk kisfilmeket.

2014 őszén például a Székelyföldről világháborús tematikával lépett fel nálunk Budapesten a Pipacsok. Produkciójuk címe: A katonák. Azt igyekeztünk bemutatni, hogy néhány snitt felvételével miként lehet riportot vagyis olyan összefoglalót készíteni, ami megállja a helyét, ha az első világháborúról kíván valaki kisfilmet csinálni. Itt még nem törekedtünk rá, hogy a kisfilm időtartama 4 és 5 perc közötti legyen, hiszen a kisfilm hossza 6 perc 42 másodperc volt. (2014-es pályázatunk kiírásakor 4 és 5 perc közötti kisfilmeket kértünk a pályázóktól.) Kattintással:

 


2015 áprilisában a Csárdáskirálynő születésének 100. évfordulóján a Habsburg Történeti Intézetben az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság megemlékezést szervezett. Itt már 2 perc 21 másodpercben szemléltettük, miként lehet ekkora időtartamban összefoglalni, amit az ember a helyszínen hallott. (2016-os pályázatunkban már 2-4 perc közötti időtartamú kisfilmeket kértünk!)

 

Összefoglaló - kattintással:


A következő évben, 2016 májusában kiállítás nyílt a Hadtörténeti Intézetben. Itt is azt szemléltettük az alábbi összefoglalóval, miként lehet 4 percben egy helyszíni eseményt feldolgozva az első világháborúról szólni. Kattintással:

 


2016 augusztusának a végén mutatta be Bődök Gergely Lehullottak a falevelek címmel az első világháborúról szóló darabját. Ennek elemeit felhasználva készítettünk 4 perc alatti kisfilmet. Kattintással:


2016 novemberében felavatták Budapesten IV.Károly szobrát és nemzetközi történészkonferenciát tartottak. Itt is a "helyi anyagot", ugyanakkor egykori dokumentumfilm részleteket is felhasználva készítettünk kisfilmet. Kattintással:

Bár 2018-ban nem volt az évhez kapcsolódó pályázati kiírás, de az idén van!

Már most küldhetsz be 2-4 perces kisfilmet az ujaspektus@gmail.com e-mail címre!

Az idei kisfilmvetékedőnkkel kapcsolatos alapvető tudnivalók innen ismerhetők meg - kattintással:

am_plaka22felt_hun-web-03_m.jpg

 

Több helyszínen is tartunk tájékoztatót az elkövetkező napokban és hetekben, de a legközelebbi, kiemelt rendezvényünkön minden érdeklődőt, főként középiskolás tanár kollégákat, diákokat és egyetemi hallgatókat is szívesen látunk szeptember 10-én Budapesten a Bajza utcában! Kattintással:

 

am190910web.jpg

 

Jó munkát!

Rubovszky Éva (Nemzetek Háza)Gecse Géza (Aspektus)