A Kispesti Deák Ferenc Gimnáziumban kisfilm vetélkedőnkkel!


A XIX. kerületben, Kispesten a Wekerle-telepen kerestük fel a Kispesti Deák Ferenc Gimnáziumban Varga Péter tanár urat. Kicsit alternatív a gimnáziumnak még a bejárata is.

A becsengetés is, hiszen a ki- és a becsengetés zeneszóra történik!
2019. november 6-án 10 óra után két osztályban beszéltem az Aspektus idei első világháborús történelmi ismeretterjesztő kisfilm vetélkedőjéről. Nyitottságot tapasztaltam a kollégák részéről, de kicsit meglepett, hogy a tanárnő az adatvédelmi elvek fontosságára felhívva a figyelmet végül nem járult hozzá, hogy ő is szerepeljen a képeken. Utólag az igazgatóhelyettestől kértem hozzájárulást, hogy az aspektus.eu oldalon a gimnáziumban készíthessünk fotókat és azokat az aspektus.eu oldalon fel is használhassuk! Ezt egyébként a diákoknak mindig elmondom másutt is, hogy a fotózás célja, hogy azok, akikhez nem tudunk fizikailag eljutni, tájékozódhassanak arról, hogy mik a céljaink, melyek a kisfilm vetélkedő céljai!


Beszéltem arról is, hogy rádiós éveim során milyen abszurd esetekkel is találkoztunk a törvényi szabályozás változásakor és a különböző rádiós menedzsmentek milyen szabályokat, sőt formanyomtatványokat terveztek bevezetni, de aztán elálltak ettől a túlfűtött eredeti szándékuktól, hiszen lehetetlenné vált volna a riportkészítés! Más a televíziós interjú és más a rádiós, de a kettőben közös, hogy a nyilatkozattétellel valójában a hozzájárulás is megvan. Kulcsjelentőségű, hogy beszélgetőtársunk tisztában legyen azzal, hogy hová készül a beszélgetés, hol fog megjelenni! Némileg más szabályok érvényesek a két médium, de a képes és a nyomtatott sajtó esetében is!

A rendelkezésre álló számítógépre átmásoltam három fájlt, köztük Sándor Ágoston 2016-os díjnyertes kisfilmjét, amit félig le is játszottunk!

Felhívtam a figyelmet arra, hogy valamennyi fontos részletet megtudhatnak az aspektus.eu oldalról, valamint ők is, miként a budapestiek például most pénteken ott tudnak lenni a Kossuth Klubban szervezett műhely-foglalkozásunkon, de szakmai-újságírói segédlethez is juthatnak az ELTE BTK Szekfű Gyula Történeti Könyvtárában, ahol én helyeztem el egy olyan csomagot, amelyből módszertani segítséget kaphatnak!


A tanárnő azt mondta, folytatni szeretné az órát, mert mást is szeretne tanítani, ezért ott hagytam a gépen a lementett anyagokat, hogy nyugodtan nézzék meg később!
Hangsúlyoztam, hogy részünkről "szabad felhasználásúak", de beszéltem arról, hogy a mi kisfilm vetélkedőnknél nem feltétel a szerzői jogi tisztaság, de törekszünk rá!

Néhány példát is mutattam, miként lehet szerzői jogi szempontból "tiszta" felvételhez jutni, ha valaki a YouTube-ot használja. Azt is elmondtam, hogy az aspektus.eu oldalon igyekeztünk ezt közérthetően és tömören közreadni! Tehát érdemes felkeresni az aspektus.eu oldalt - akár ezért is! 

Ezt követően bementem egy másik osztályba, ahol ugyancsak tartottam egy rövid ismertetést első világháborús történelmi ismeretterjesztő kisfilm vetélkedőnkről - hasonló tematikával!

Számomra a kicsengetés ismét meglepetés volt, ugyanis a zenéről ekkor tudatosult bennem, hogy ez a ki- és a becsengetést helyettesíti!

Köszönet Varga Péter tanár úrnak, mert neki köszönhetően a szünet után még egy másik végzős gimnáziumi osztálynak is el tudtam mondani, hogy mi az első világháborús történelmi ismeretterjesztő kisfilm vetélkedő célja.

Ameddig a kisfilm vetélkedő tart, ahová hívnak bennünket, elmegyünk és mindent elmondunk, amit tudunk. De ha valaki csinált már filmet, akkor erre nincs szüksége! A lényeg, hogy minél hamarabb küldje el nekünk az ujaspektus@gmail.com e-mail címre 2-4 perces kisfilmjét!


Valószínűleg az Aspektus november 15-i Kossuth Klubba szervezett záró rendezvényén igen érdekes összefoglaló előadást hallhatnak majd a jövő héten! Ide terveztük eredetileg a díjak kiosztását is, de megfogalmazódott bennünk az is, hogy érdemes lehet a november 11-i beküldési határidőt kitolni és egy külön mikro-rendezvényt szervezni, mondjuk a bolgárokkal kötött békediktátum kerek, november 27-i évfordulójára - akár a Kossuth Klubba, akár a Nemzeteke Házába! Ezt majd a november 8-ra szervezett Kossuth Klubba szervezett műhelybeszélgetésen külön is megbeszélik! Ide szívesen látnak minden érdeklődőt, így az osztályból is azokat, akiket ez a téma, maga a kisfilm vetélkedő érdekel!

Ebben maradtunk!

Gecse Géza