Klip-vetélkedőnk győzteséről és az Esterházy-ünnepségről a Bonumban

2017. március 3-án jártunk a Bonum TV-ben, ahol első világháborús történelmi ismeretterjesztő klip-vetélkedőnk győztesével, Sándor Ágostonnal jártunk. Jákfalvy Kata volt a műsorvezető.

Ágostonnak egy héttel korábban megműtötték a térdét, ezért rövid nadrágban kellett bejönnie és a legutóbbi állapotokhoz képest ez annyiban volt számunkra újdonság, hogy a studió belső terét átrendezték, tehát a beszélgetés idején azért a teljes ember látszik.

A Bonum vezetői kényesen ügyelnek a szerzői jogokra, és miután nem voltak biztosak benne, hogy a klip jogtiszta, ezért nem adtak le belőle semmit. Annak ellenére döntöttek így, hogy a YouTube nem jelzett idegen szerzői jogot a felvételen - kattintással:


Az idei évben "törtek be" a számítógépes játékok is a klipek világába - ezeknél nem kérdés a jogtisztaság, viszont nagyon érteni kell hozzá, hogy ne tévedjen az ember.

Az "élő" studió-beszélgetés során elhangzott - számomra is meglepetésként hatott - hogy - mint a klip-vetélkedő győztese is - volt, aki azért vett részt rajta főként, mert javítani akart történelemből! Íme a studió-beszélgetés - kattintással:

 

 

A műsorban elmondtuk, hogy egyik támogatónk a Rákóczi Szövetség volt, amely Esterházy-emlékévet hirdetett az idén gr. Esterházy János felvidéki mártír-politikus halálának 70. évfordulója alkalmából.
Ő volt az, aki 1938. november 11-én Kassa főterén fogadta Horthy Miklós kormányzót. A Duna Televízió számára készített 1999-es felvételen még nem találtuk meg Esterházy kormányzót köszöntő beszédének részletét, viszont egy másikat, amelyben a Magyar Rádióban 1939 elején igen, amit itt 9 perc 52 másodperctől tudtok megnézni - igen.
 

Kattintással meg is tudjátok nézni! Íme:

Viszont a Rákóczi Szövetség központi kiemelt ünnepségére a Bonumban sikerült felhívnunk a figyelmet! Ugyanis 2017. március 12-én, vasárnap emlékezik Esterházy János felvidéki mártír sorsú politikusra Budapesten a Rákóczi Szövetség. Az emlékünnepség 10 órakor koszorúzással kezdődik a Szép utcai emléktáblánál (1052 Budapest, Szép utca 3.), majd az Pesti megyeháza dísztermében folytatódik (1052 Budapest, Városház utca 7.).

A Rákóczi Szövetség és az Esterházy János Emlékbizottság 1991 óta rendez emlékünnepséget Budapesten, ahol minden évben Esterházy Emlékplakettet és elismerő oklevelet adományoznak olyan személyek és intézmények részére, akik és amelyek a felvidéki magyar közösség szolgálatában kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki, illetve gróf Esterházy János mártír sorsú politikus szellemi örökségének megőrzéséért és megismertetéséért kiemelkedő munkát végeztek.

Az emlékünnepségen - többek között - beszédet mond Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke, Pánczél Károly, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke.

A kitüntetetteket méltatja Csáky Pál európai parlamenti képviselő és Kiss Gy. Csaba művelődéstörténész.

A díjazottak neve - egyelőre "embargós", azt csak a helyszínen fogjátok megtudni! A szervezők minden érdeklődőt sok szeretettel várnak!

Mi pedig - egyelőre az idei szemeszterben - mint ahogy ezt a Bonumban is elmondtuk, egyelőre a két szemináriumi csoportban az ELTE BTK-n tanuló egyetemistáknak lehetővé tettük, hogy év végén egy-egy első világháborús klippel - felezzék a szemináriumi dolgozatuk karakterszámát!

 

És persze felhívtuk a figyelmet az Aspektus-oldalra, ahol a klip-vetélkedő legjobb kisfilmjei is megtekinthetők! Ime - kattintással:

 

Gecse Géza