Klip-vetélkedőnkkel a Fonóban


Szerda este elmentem a Fonóba, amelynek a művészeti vezetője januárban lesz két éve, hogy Berecz András fia, a jogász végzettségű Berecz István. Dr. Berecz Istvánnak is lehetne ezért szólítani, de biztos, hogy nem így fogják őt többnyire szólítani, mivel 2012-ben megnyerte a Fölszállott a pávát, a táncosokat pedig nem szokták doktor úrnak szólítani.
Mint az alábbi felvételből is látható, ennél jóval korábban megtanult nemcsak furulyázni, hanem táncolni is - kattintással:

Rengeteg felvételt talál az érdeklődő a YouTube-on, amelynek szerkesztő programját minden kedd délután 5 órától kezdődően az ezt nem ismerők számára az ELTE BTK Új- és Jelenkori Tanszékén találkozva, a MUK 5-7.II/202-es szobájában találkozva ismertetjük. (Innek a jobb wifi miatt át szoktunk menni a Kossuth Klubba.)
Ilyen a román közösségben megőrzött Bota, amelyet Berecz István többedmagával táncol az alábbi felvételen - kattintással:

 

A mesemondó Berecz András fiát kértem, hogy álljon a Száz év tükrében a nagy háború történelmi ismeretterjesztő klip-vetélkedőnk mellé.

Ha már a Fonóban jártam, találkoztam az itt most éppen magyarszováti táncokat tanító Utasi Péterrel, akit Pepének is szoktak nevezni. Ő délvidéki, de most Budapesten él.

Az alábbi felvételen viszont Küküllő-menti férfi-táncot jár, amelyet a Fonó idei évadnyitóján rögzítettem - kattintással:

 

 

És ha már mindkettőjükkel találkoztam, kértem egy közös felvételt is, amelyen szemmel láthatóan Pepe egyéves lánya is a legszívesebben kisfilmet készítene.

Nemcsak nekik szól a felhívás, hogy november végéig tessék elküldeni az Aspektus.eu, az Aspektus facebook-oldala segítségével vagy az ujaspektus@gmail.com -ra az első világháborúhoz valamilyen módon kapcsolódó kisfilmet! Minden további információ elérhető az említett oldalakon, de kérdésekre is szívesen válaszolunk!

 

 

Kép és szöveg: Gecse Géza