Klip-vetélkedőnkkel a Kempelenben!

 
A Kempelen Farkas Gimnáziumot Közgazdász utcai gimnáziumnak is hívják, hiszen Budatétényben ebben az utcában, egyébként a Campona tőszomszédságában található.


A Kempelen Farkas Gimnázium a főváros egyik legfiatalabb középiskolája és nemcsak Budapesten, hanem az egész országban is - hosszú évtizedek után - 1988-ban itt és Észak-Pesten, a Németh László Gimnáziumban indítottak első ízben ismét nyolc osztályos gimnáziumi osztályokat.

 
A főváros legjobb ötven középiskolája közül tavaly, vagyis 2015-ben a 10. helyezést érte el.


Szász Erzsébet tanárnővel beszéltem telefonon, aki érdeklődő diákjai fel is kerestek a napokban a Kossuth Klubban tartott klip-szerkesztő kiscsoportos foglalkozásunkon.


Szász Erzsébet szívesen népszerűsíti az Aspektus első világháborús történelmi ismeretterjesztő klip-vetélkedőjét, ezért meg is ajándékoztuk a csoda-pólónkkal.

 
Mint ahogy Horváth Tamás tanár úrat is, akinek a 11.-esekkel tartott óráján a megszokottnál részletesebben is beszámolhattam: milyen kisfilmekre számítunk, miként lehet azokat hozzánk eljuttatni.


Sőt, arra is volt lehetőségem, hogy megmutassam magát a www.aspektus.eu oldalt, valamint azt is sikerült egy példával szemléltetni, hogyan lehet viszonylag egyszerűen megtalálni azt a hiányzó információt, amire valakinek éppen szüksége van.

 
Itt előfordult, hogy a diákok közül néhányan szóltak, hogy van, amit nekik felesleges elmondanom, mert mindezt ők már tudják.


Persze, itt azok szólaltak meg, akik ezt a műfajt - a többiekhez képest - professzionális szinten művelik. Hangsúlyoztam, hogy nekik nem kötelező a YouTube szerkesztő programját használni - mi azért tesszük ezt, mivel az ingyenes, mindenki számára elérhető és egyszerű. Igaz, időigényesebb, mint a "normális" szerkesztő programok használata - ezt is el kell ismerni - viszont a kért, 2-4 perces kisfilmeket egy fél nap alatt ezekkel is el lehet készíteni.


A 11.-esek hozzáállása is igen lelkes volt! Ilyen publikummal öröm találkozni!

Kép és szöveg: Gecse Géza