Klip-vetélkedőnkkel a Kertészeti Egyetemen


A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem 1853 és 1945, majd 1953 és 2000 között önállóan működő kertészmérnöki, illetve az 1960-as évektől élelmiszeripari mérnöki és tájépítészi képzést nyújtó felsőoktatási intézmény volt Budapesten.


2015. december 31-ig a Budapesti Corvinus Egyetem szervezeti egységeként, 2016. január 1-től pedig a gödöllői Szent István Egyetem részeként működik.


Az elsős tájépítész hallgatók óráján, Bechtold Ágnes tanárnőtől kaptam lehetőséget arra, hogy ismertessem az Aspektus első világháborús, történelmi ismeretterjesztő klip-vetélkedőjét.
 
Elmondtam a személyes történet mellett a tematikus kisfilm készítésének a lehetőségét - a "klasszikusnak" számító gáz-, páncélos-, légi háború vagy az erőszak témaköre mellett például azt is, hogy miként hatott a világháború például a kertművészetre, hiszen ez a szakma alapvetően a békés időszakokban tudott fejlődni, háború idején - nem.
 
Beszéltem arról is, hogy miért 2 és 4 perc közötti tartományban adtuk meg a kisfilmek idejét, valamint néhány szerzői jogi kérdést is említettem, a bölcsészkari tapasztalatokból kiindulva ugyanis azt tapasztaltuk Ősz Gábor kollégámmal, hogy a diákok ösztönösen nyúlnak a művészfilmekhez, amelyeknél garantáltan szerzői jogi problémákba fognak ütközni. Egyébként felhívtam rá a figyelmet, hogy két éve ilyen témában műhelyfoglalkozást is tartottunk, amelynek anyaga elérhető a www.aspektus.eu oldalon, de strukturáltan külön is elérhetővé tesszük az idén - mindenki számára.

Sikerült meggyőznöm a hallgatókat, hogy vegyenek részt a kisfilm-vetélkedő népszerűsítésében - ráadásul a tanárnőt is - még oly módon is, hogy öltse magára az Aspektus pólóját!

A további tájékozódást lehetővé tevő pontok megadása után (www.aspektus.eu honlap, az Aspektus facebook-oldala, az ujaspektus@gmail.com) kérdésekre válaszolva elmondtam, hogy van lehetőség csoportosan is jelentkezni, de érdemes csoportosan több kisfilmet készíteni és azokat egyénileg beküldeni - lehetőség szerint minél hamarabb, de november végéig mindenképp!

Kép és szöveg: Gecse Géza