Klip-vetélkedőnkkel a Magyar-Észt Társaságban!


Észtország aktuális biztonságpolitikai kihívásai – ez volt a címe Hannes Hanso észt nyelvű előadásának, amelyet Bereczki András tiszteletbeli főkonzul, a Magyar–Észt Társaság ügyvezető elnöke fordított magyarra. Az Észt Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának elnöke ezt a posztot idén ősz óta tölti be, előtte Észtország honvédelmi minisztere volt. A Magyar–Észt Társaság évzáró összejövetelén ismertette a Dunántúl méretű balti ország katonapolitikával kapcsolatos elképzeléseit, amelyben – lévén Észtország keleti szomszédja Oroszország – az oroszok kitüntetett szerepet játszanak. Azt is elmondta, hogy az ország történelmében jelentős változás, hogy 17 év kormányzás után a Reformpárt kikerült a kormányból és az országnak női elnöke van.

Hannes Hanso, aki egyébként szociáldemokrata, a legfontosabbnak azt emelte ki, hogy különösen a NATO-országok varsói csúcstalálkozója óta immár – főként Oroszország tekintetében – hisznek nekik NATO-partnereik. Nagyon fontos, hogy ugyanazt gondoljuk – jelentette ki, hiszen, ha Oroszország azt tapasztalja, miként a Krím vagy Kelet-Ukrajna esetében -, hogy büntetlenül fittyet hányhat a nemzetközi jogi normáknak, akkor a továbbiakban sem fogja visszatartani semmi, hogy ne kizárólag a saját belátása szerint cselekedjen.

Észtország annak ellenére az Oroszország elleni szankciók híve, hogy nemcsak az orosz, hanem az észt gazdaság is kárvallottja ennek a politikának. Az országban konszenzus van a honvédelmi költségvetést illetően is – miként Magyarország esetében is ideális lenne – az észtek költségvetésük 2%-át, 477 millió eurót fognak 2017-ben honvédelmi célokra fordítani. Ezt főként a páncélozott haderő, azon belül is páncélelhárító fegyverek vásárlására kívánják fordítani.

Ezen kívül 200 brit NATO-katona érkezik hamarosan Võru városába. Miko Haljas, az Észt Honvédelmi Minisztérium védelmi politikáért felelős államtitkár-helyettese ekkkor jegyezte meg, hogy Tapa városába pedig magyar katonák fogadásáról állapodtak meg. Észtországban 3300-an szolgálnak a hadseregben, ahová évente 3200 katonát soroznak be. Leszerelve, ők képezik a tartalékos haderőt. Ennek eredményeként krízis-helyzetben vagy háborúban összesen 22 000 katonát tudnak hadrendbe állítani. Folyik a kiber-hadviselés feltételeinek a megteremtése, ahol nemcsak védekező, hanem támadó potenciált is szeretnének kialakítani. E lépések mind azt szolgálják, hogy Észtország a potenciális betolakodók számára ne legyen könnyű ellenfél.

Ami a jelenlegi helyzetet illeti, Észtország 9 békefenntartó misszióban vesz részt – Afganisztántól kezdve Irakon át egészen Koszovóig – főként gyors reagálású egységekben – békefenntartóként.

Észtország tesz annak érdekében is, hogy az ország képes legyen a saját lábán boldogulni. Európában az egyik legalacsonyabb, 20%-os az adókulcs. A gyermekvállalási kedv ösztönzésére 2017-ben egy háromgyerekes család 500 euró támogatást kap az államtól.

Már nem vagyunk olcsó munkaerővel rendelkező ország, mint korábban – jelentette ki Hannes Hanso. Törekszünk rá, hogy mindenki megtalálja Észtországban a számítását, különben mindenki elmegy Finn- és Svédországba, de akár Ausztráliába is – jelentette ki a bizottsági elnök.

Ami az amerikai elnökválasztási kampányt illeti, kicsit sértette őket, amikor ennek során elhangzott, hogy Észtország Szentpétervár külvárosa, de a felálló amerikai adminisztrációval a viszonyuk jó – meggyőződésük, hogy Európa nem boldogul az Egyesült Államok nélkül és az Egyesült Államok sem – Európa nélkül.
 
Ami a távlatokat illeti, Bereczki András kérdésére válaszolva Hannes Hanso kijelentette, Finnország és Svédország képviselői megfigyelőként gyakran részt vesznek a NATO-országok tanácskozásain – szerinte, amennyiben a kettő közül egyikük elhatározná, hogy belép a katonai szövetségbe, a másik is hasonlóan cselekedne. Ismerve a jelenlegi orosz álláspontot, rövid távon nem számít a kapcsolatok javulására Oroszországgal – jelentette ki a bizottsági elnök.

Az ELTE Finnugor Tanszékén fogadással folytatódott az évzáró rendezvény, amelyhez Rein Oidekivi, az Észt Köztársaság Bécsben székelő magyarországi nagykövete is hozzájárult – Csepregi Márta, a Magyar-Észt Társaság elnöke mellett. Nemcsak őt, az észt bizottsági elnök urat, hanem a Magyar-Észt Társaság néhány oszlopos tagját is sikerült megnyerni az Aspektus első világháborús történelmi ismeretterjesztő klip-vetélkedőjének népszerűsítésére!

Kép és szöveg: Gecse Géza