Klip-vetélkedőnkkel Szakály Sándor tanár úrnál a Károliban

 
Szakály Sándorral majdnem harminc éve ismerjük egymást. Még pályakezdő újságíróként 1987-ben megjelent A magyar katonai elit 1938-1945 című könyvét olvasva hívtam fel, hogy nem volna-e kedve a témáról beszélni, mivel volna erről néhány további kérdésem. Az interjú elkészült és nem azért, mert én csináltam - de szerintem kifejezetten érdekesre sikerült. A Magyar Rádió Tudományos Ismeretterjesztő Rovatának szántam - akkor még létezett ilyen a cégnél - meg is hallgatta Márton Anna rovatvezető - azóta már meghalt szegény - Isten nyugosztalja, de mivel szerinte a Horthy-féle katonatisztek nem olyanok voltak, mint amilyen kép róluk a beszélgetés alapán kiderült, ezért az interjú nem került adásba. Peresztrojka ide, peresztrojka oda - hiába puhult a cenzúra a Magyar Rádióban, nekem is tanulságos volt, hogy vannak a rendszer "liberalizmusának" jól kitapintható határai!

Szakály Sándor óráinak jelentős részét a Károli Gáspár Református Egyetemen csütörtökön szokta tartani - több évfolyamnak is - egyiket a másik után, így itt az egyik óra végén az egyik, a másik óra elején egy másik órája hallgatóinak tudtam röviden összefoglalni az Aspektus első világháborús történelmi ismeretterjesztő klip-vetélkedőjének lényegi vonásait.

A tanár úr az óra végén "át is adta a terepet", ide a harmadévesek mellett - a régi rendszer szerint - negyedéves történészhallgatók, új szóhasználat szerint: harmadéves BA-sok és elsős MA-sok mellett, pszichológusok és tanár szakos hallgatók is járnak.

Már szinte hozzászoktam a kérdéshez, ezért szinte vártam és meg is született: készíthetnek-e többen egy klipet? A szokásos választ kapták, hogy persze, de érdemes többen többet csinálni!

A lelkesedés, és a lelkesítő szándék sem hiányzott, hiszen szívesen álltak a fényképezőgép elé!

Kép és szöveg: Gecse Géza