Klip-vetélkedőnkkel a Vörösmarty Gimnáziumban!


Az 1871 óta oktatási intézményként működő Vörösmarty Mihály Gimnázium mai épületét 1874-ben emelték. A Közgazdasági Egyetem Nyelvi Intézetével egy épületben található Rajk László Szakkollégium, az egykori Makarenkó utca 20. , ma Horánszky utca 20., szám alatti épületének közelében, azzal szemben találják meg az érdeklődők Budapest VIII. kerületében. A Pál utcai fiúk vörösingesei jártak ide, a Józsefvárosi Reálgimnáziumba, amely később, 1935-ben alakult gimnáziummá.
 

A hírességeken: Cseh László és Egerszegi Krisztina olimpiai bajnokon kívül ide járt még Bodrogi Gyula és Sára Sándor is. A Vörösmarty Gimnázium épületével pontosan szemben született Jakó Géza, a mikro- és lézersebészet Egyesült Államokban tevékenykedő megalkotója, de itt lakott Kállay Miklós miniszterelnök egészen addig, amíg emigrálni nem kényszerült Magyarországról. Mindezt én is most tudtam meg, mert az az idei évtől hirdeti ezt emléktábla.

A Vörösmartyban Pappné Gellényi Judit igazgatóhelyettes asszony történelem szakos, ezért örömmel fogadta az Aspektus történelmi ismeretterjesztő vetélkedőjét – amint ez a képen is látható.

Segítségével jutottunk el október 14-én a 12/A és a 11/A osztályba, hiszen a középiskolások felső két osztályának diákjai azok, akiktől ismeretterjesztő kisfilmekre számítunk. Ezt mindkét helyen, először Willbrand Anna tanárnő osztályában, majd Mészáros Zsolt tanár úr óráján is elmondtuk.

Felhívtuk a figyelmet a www.aspektus.eu oldalon kívül az Aspektus facebook-oldalára, ahol felvilágosítást nyújtunk bárkinek és várjuk a klipeket és kisfilmeket – egészen november végéig!
 

Mindkét osztályban kiváló volt a fogadtatás! Mészáros Zsolt tanár úr óráján a gáztámadásnál volt némi kuncogás, amiről a diákok nem árulták el, hogy mi volt az oka.

Szórólapon is sikerült népszerűsíteni a programot, bár arra most is felhívtam a figyelmet, hogy ezek a felhívások letölthetők az Aspektus honlapjáról – de az ujaspektus@gmail.com címre eljuttatott kérésre külön is elküldjük a nagy felbontású, nyomtatásra ideális változatát a plakátnak.
 

Mint mindenkinek, a gimnázium tanulóinak is biztosítjuk a lehetőséget arra, hogy részt vegyenek kedd délután 5 órától kezdődően a klip-készítő műhelyfoglalkozáson, amelynél az ELTE BTK Új- és Jelenkori Tanszékén találkozunk, a Múzeum körút 6-8. szám alatt, a II/202-es szobában, majd várhatóan átmegyünk a Kossuth klubba, ahol mindenki számára elérhető wifi van, amit Gyenes Ádámmal, a Kossuth Klub vezetőjével is egyeztettünk.

Kép és szöveg: Gecse Géza

Képgaléria a facebook-on - kattintással: