Klip-vetélkedőnkről az Apáczaiban

Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumát és Kollégiumát 1951-ben alapították, fiúkollégiuma 1971 óta, lánykollégiuma 1973 óta van. A reáltárgyakból és történelemből igen erős, ezeket fakultáció keretében is tanítják. Közel 100%-ban kerülnek érettségizett diákjai az első helyen megjelölt felsőoktatási intézménybe.

A híres emberek közül ide járt Bereményi Géza filmrendező, Palya Bea, Morvai Krisztina, Müller Péter Sziámi, Novotny Zoltán, sőt Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök is egy ideig.

A 12.-es történelem fakultáción jártunk. Száray Miklós vezetőtanár biztosított az Aspektus számára lehetőséget, hogy ismertessük első világháborús történelmi ismeretterjesztő klip-vetélkedőnket.
 
Ismertettük a klip-vetélkedő fő információs forrásait: a www.aspektus.eu honlapot, az Aspektus facebook-oldalát, de felhívtam a figyelmet az ujaspektus@gmail e-mail címre is.

Száray tanár úr biztosított lehetőséget arra is, hogy a magyarra A képek hatalma című, 1993-as Ray Müller-filmből is mutassak egy részletet, felhívva arra a figyelmet, hogy miként és hogyan tudja ezt ma már bárki a világhálón megtekintetni.

Mind Leni, aki 2003-ban, 101 éves korában halt meg, mind pedig Ray Müller róla alkotott dokumentumfilmje - zseniális. Különösen a kétrészes háromórás film első részét érdemes megnézni. Most csak 5 percnyit muttattunk be belőle.
 

Osztottunk az Aspektus történelmi ismeretterjesztő klipvetélkedőjének a felhívásából is, amelyet bárki le tud tölteni a honlapról is. Fontos, hogy november végéig küldjék be a 2 és 4 perc közötti időtartamú kisfilmet. A Rákóczi Szövetség jóvoltából mindenki kap pólót, az első három helyezett pedig díjazásban részesül. Azért vannak a díjak euróban megállapítva, hogy a más országokból is pályázhassanak - vagy magyarul, vagy pedig feliratozzák angolul!

Száray tanár úr népszerűsíti a klip-vetélkedőt a többi osztályban is.  Hozzá a honlapon keresztül fordulhat tanácsért más iskola diákja is.

Képgaléria a facebook-on - kattintással:

 

Kép és szöveg: Gecse Géza