Klip-vetélkedőt támogató magyar filmjeink az idén

hadtoert_444.jpg
Minden alkalommal elmondtuk, nem az a lényeg, hogy miként két éve az 1914-es, úgy az idén kifejezetten az 1916-os esztendőhöz kapcsolódó tartalomról szóljon a 2-4 perces történelmi ismeretterjesztő kliped, teljesen kielégítő, ha a világháború bármelyik évéhez kapcsolódni tudsz!

Az egyik fő csapásiránynak ugyanis a felmenőid történetének a feldolgozását tartottuk – ez az, amiben nem tud veled versenyezni senki -, hiszen a te, vagyis a felmenőd: a déd- vagy üknagyapád, üknagyanyád története mindenképpen egyedi! Hiszen az, hogy mikor sorozták be, mikor került ki a frontra vagy esett hadifogságba – teljesen esetleges! A „körítés” megadásával biztosítod hozzá a „történelmi ismeretterjesztő” jelleget, amit „keretbe helyezésnek” is szoktak nevezni!

Mi két évvel ezelőtt az 1914-es esztendőhöz, majd a világháború lezárásához kapcsolódó, illetve az idén az 1916-os esztendőhöz kapcsolódó filmeket készítettünk, abból indulva ki, hogyha száz évvel azelőttről indulunk, akkor ezeket az eseményeket mindenképp érdemes felidézni. De magát a két nyitórendezvényt és a filmeket is alapvetően kedvcsinálónak szántuk – bármilyen más történetnek megvan a maga létjogosultsága! Nem kötelező tehát az 1914-es és az 1916-os esztendőből kiindulni, de nem is tilos!

Májusi nyitórendezvényünk célja az volt, hogy az 1916-os esztendő főbb katonai és politikai eseményeit vitadélutánba ágyazva mutassuk meg mindenkinek, akit ez érdekel. A másfél órás rendezvényből – a szüneteket, nyögéseket, ismétlődéseket kihagyva – szerkesztettünk egy 70 perces összefoglalót, amelyben a megszólalók Thaler Tamás fotós kollégánk jóvoltából mindig láthatók, amikor egy kérdést felteszünk nekik, vagy amikor válaszolnak. Ezek viszont alapvetően állóképek, még akkor is, ha ez alkalommal úgy ábrázoltuk őket ezeken a fotókon, hogy lassan ráközelítettünk a megszólaló arcképére. (Ennek az anyagát később nyomtatott változatban is a rendelkezésetekre bocsátottuk, de a mostani alkalommal elegendőnek tartjuk, ha csupán a hetven perces nyitórendezvény képes-hangos anyagának linkjét osztjuk meg veletek, amely idén június 3-án került fel a YouTube-ra. Itt még az eredeti beadási határidő, vagyis 2016. december 31-e szerepel, amelyet  előbb december 1-re, majd december 15-re módosítottunk:

Ugyancsak a májusi nyitórendezvényünkön, illetve azon a héten készítettünk – nemcsak vitaestünk résztvevőivel, hanem más – szakemberekkel és akciószervezőkkel egy 25 perces filmet, amely híradós filmrészletekkel kiegészítve, ugyancsak az 1916-os esztendő háborús és politikai eseményeit igyekszik összefoglalni. Ezek közül több változat is született, a legutóbbit, a december 1-i határidővel bocsájtjuk most a rendelkezésetekre, amelyet 2016. november 27-én osztottunk meg veletek:

(Ebből a Kolozsvári TV Magyar Adása, a Székesfehérvári TV, az M5-ös adott közre részleteket az idei év folyamán, viszont a teljes 25 perc csak itt látható!)

Tisztában lévén, hogy csupán a téma iránt igazán fogékony nézők veszik maguknak a fáradtságot a 25 perc végignézésére, ezért – az eredeti forgatókönyv szerint ezeket is adtuk közre egyénként hamarabb – három háromperces filmrészletet bocsátottunk a YouTube segítségével a rendelkezésetekre.  Ezekből is több változat született – mivel a felhívás eredeti határidejét december 31-ről végül december 1-re kellett módosítanunk, és az új rövid változatokkal a célunk az is volt, hogy a klip-vetélkedő idejéhez hasonló legyen a terjedelmük:

 

Ezek közül a legújabb rövid háromperces első magyar változat november 6-án készült el. Ebben középiskolást tanár kollégáink beszélnek klip-vetélkedőnk létjogosultságáról és hasznáról:

Az érvényes határidőt – közben, december 1-én – december 15-re módosítottuk, mivel marad még plakátunk, kaptunk rá engedélyt és volt még néhány fontos hely, ahol nem voltunk, mert nem győztük szusszal!

 

November 7-én adtuk közre az új változat második háromperces változatát, amelyben Pollmann Ferenccel, Gerő Andrással és Schöpflin Györggyel beszélgettünk az első világháborúról, illetve abban az 1916-os esztendő meghatározó jellegéről:

November 9-én adtuk közre az új változat harmadik háromperces változatát, amelyben Tóth Szilárd, Andrzej Nowak, Alekszandr Sztikalin szóltak ugyancsak a fenti témáról:

A május közepe és november vége közötti időszakban demonstrációs célzattal, alkalmazkodva a klip-vetélkedő hosszúságához, 2-4 perces időtartamban készítettünk el és adtunk közre az első világháborúval kapcsolatban Magyarországon szervezett rendezvényekkel kapcsolatos, a YouTube szerkesztőprogramjának a segítségével készült klipeket.

 

Ezek sajátossága, hogy garantáltan jogtiszta, aktuális eseményhez kapcsolódó és közülük a második kettő nemcsak a technika, hanem a műfaji sajátosságok személtetésére is kiváló!

Magyarország a nagy háborúban címmel idén májusban nyitották meg a Hadtörténeti Múzeumban az első világháborúval kapcsolatos nagyszabású kiállítást, amelyet mi május 22-én hoztunk nyilvánosságra:
https://www.youtube.com/watch?v=xCLxMzgyaPU


Augusztus legvégén láthattuk Bődök Gergely első világháborús darabját a Hagyományok Házában, amely – egyébként amúgy az ilyen klipek potenciális kincsesbányája – mi csak egyet készítettünk, amellyel azt is szemléltettük, hogy milyen kisfilmekkel lennénk tökéletesen elégedettek. Szeptember 2-én tettük közzé a Lehullottak a falevelek című kisfilmünket:

 

November utolsó napjaiban avattak Budapesten szobrot IV.Károlynak és szerveztek nemzetközi konferenciát Ferenc József halálának 100. évfordulója alkalmából.
8266.jpg
Ferenc József és IV.Károly emlékezete címmel november 30-án tettük közzé a szintén a YouTube szerkesztőprogramja segítségével készül klipünket! Ez is kiválóan szemlélteti, hogy milyen produkciókkal lehet nevezni – egyébként a meghosszabbított határidő szerint egészen december 15-ig! Íme:


Minderre a Magyar Televízió M5-ös csatornáján, 2016. november 27-én, délelőtt, a Hétvégi Belépő című műsorban hívtuk fel a figyelmet! Íme:

 
A 25 perces összefoglaló és a három háromperces kisfilm elkészült angolul is – ezekről külön oldalt nyitunk hamarosan itt az Aspektus oldalán!

 

Kép és szöveg: Gecse Géza