Könyvünkkel és klip-vetélkedőnkkel Dunaújvárosban


Hutvágnerné Róth Éva egyike volt azoknak a középiskolás tanároknak, akikkel 2014-ben közösen bocsátottuk útjára az Aspektus első világháborús történelmi ismeretterjesztő kisfilm-vetélkedőjét, amelyet akkor az ELTE Új- és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszékének vezetőjeként Majoros István is támogatott.


A Széchenyi István Gimnázium 1953-as alapítású. 1967-től egészen a rendszerváltásig a Münnich Ferenc névet viselte, majd nyolcosztályos gimnáziummá bővülve immár több, mint negyedszázada érettségiztet diákokat.

 
Hutvágnerné Róth Éva erre a mai, péntek 13-i napra több osztályt is összehívott - annak érdekében - hogy minél többen vegyenek részt az Aspektus idei, első világháborún belül is főként az 1917-es évre koncentráló kisfilm-vetélkedőjében.


Gecse Géza nem győzte hangsúlyozni, hogy ez alapvetően persze főként a tematikus pályázatokat befolyásolhatja, hiszen a szervezők - továbbra is - a vetélkedő legfőbb értékének azt tartják, ha a pályázók elődeik: déd- és ükszülőik elbeszélése, a fennmaradt egykori első világháborús emlékek alapján kezdenek kisfilm készítésébe, e filmek pedig - jellegükből adódóan nem a kerek száz évvel ezelőtti eseményekhez kapcsolódnak, bár kapcsolódhatnak azokhoz is.


Mivel szeptember 20-a óta "eltűnt" a YouTube kínálatából a szerkesztő program, ezért mindenképpen egy másik, akár ingyen hozzáférhető szerkesztő programra is szükség van, ha kisfilmeket kívánunk egymásra fűzni - jegyezte meg Gecse Géza.

Célszerű rövid, 15-40 másodperces snittekkel dolgozni, mert ezekben az esetekben csak azok elejét és végét kell megigazítani. Ha ez megvan, akkor csak a sorrendet kell meghatározni, hogy melyik miként következzen egymás után - ez a szerkesztés.

Hogy mi legyen a 2-4 perces kisfilmben, az a rendezés és ezekben az esetekben mi mindannyian a kisfilm szerkesztői és rendezői vagyunk egyszerre - hangsúlyozta Gecse Géza, aki azt is elmondta, hogy újonnan megjelent könyvében az utóbbi három első világháborús nyitórendezvényük benne van - ezeket a helyi könyvtárban el is lehet olvasni, de Hutvágner tanárnőnél is hozzáférhető lesz a kötet.


Ezt követően Gecse Géza adott a tavalyi és az idei felhívás szórólapjából mindenkinek, akinek jutott belőle, majd - egy Mucsi Zoltán rövidfilmen keresztül megmutatta: mekkora jelentősége van a szövegnek, a narrációnak egy-egy kisfilm elkészítésekor. Nem múlasztotta el felhívni a figyelmet Ray Müller A képek hatalma című, Leni Riefenstahlról szóló filmjére, mivel ebből is rengeteget lehet tanulni, ha filmet akarsz csinálni - jelentette ki Gecse Géza. Ebből néhány részletet be is mutatott a Széchenyi Gimnáziumban.

Szöveg: Aspektus

Képek: Gecse Géza