Letöltési segédlet - kisfilmekhez

A bipoláris világ kialakulása Európában 1914-1945 című szemináriumunk hallgatóinak az idén van lehetőségük arra, hogy szemináriumi dolgozatuk témáját 3 perc 50 másodperc és 4 perc közötti időtartamú kisfilmben csinálják meg. Aki pedig 2 perc és 3 perc 50 másodperc közötti kisfilmet készít, annál a szemináriumi dolgozat minimális karakterszáma feleződik - az összes többi kritérium továbbra sem változott.

Mivel a YouTube 2017. szeptember 20-án kiiktatta rendszeréből a szerkesztési funkciót, ezért egy egyszerű vágóprogramot mindenkinek meg kell tanulnia, ha klipet kíván szerkeszteni! A YouTube viszont továbbra is kiváló forrás, különösen, ha híradós felvételekről van szó. A szemináriumi óra keretében részletesen is beszéltünk erről. A legutóbbi alkalommal az ELTE BTK-ról átlátogattunk a Kossuth Klubba, mivel annak a wifi-hálózatára az oda látogatók szabadon rákapcsolódhatnak - persze a jelszót a pincérektől meg kell kérdezni, mert azt időnként megváltoztatják.

Röviden annyit érdemes megjegyezni a híradós felvételek jogtiszta használatát illetően, hogy a 70 éves határidő miatt nemcsak az első, hanem a második világháborús filmes tudósítások is szabadon felhasználhatók. A filmfelvételeknél a 'vízjel' nélküli felvételekhez a 'without hub' beírásával lehet eljutni. Ezek szabadon felhasználhatók, amennyiben nem dokumentumfilm szerves részeként használjuk őket, ugyanis ebben az esetben "szerzői jog keletkezik" rajta.
 
A zenei felvételeknél és játékfilmeknél  - szerzői jogi szempontból - egészen más a helyzet, magyarul: ez az az 'ingoványos terület", amit érdemes elkerülni.

Zenei felvételt ezért akkor használjunk, ha saját magunk készítettük, például valahol "gyűjtöttük" és a saját mobil telefonunkkal vagy mozgókép készítésére képes fényképezőgépünkkel vagy kameránkkal vettük fel, mert ilyen esetekben többnyire "miénk" a felvétel.

A YouTube tehát az 1945-ig tárgyalt időszakban potenciális forrás. A filmeket az offliberty.com programmal tudjuk letölteni mp3-ban - ha csak a hangra - mp4-ben pedig, ha a filmre is szükségünk van.

Van másfajta letöltő program is - ez alkalommal Vida Ági mondta el, hogy ő például a http://www.flvto.biz/hu/ oldalt szokta használni - itt a letöltő fülre kattintva lehet szabályozni, hogy milyen formátumban kérjük a konverziót.

Tartalmilag pedig a Nemzetpolitika - szorítóban. Aspektus - határok nélkül 2002-2017 c. kötetben összesen négy fejezet foglalkozik kifejezetten az első világháborúval. Ezeket a Szekfű Gyula Történeti Könyvtárban, a kari olvasóban, az Egyetemi Könyvtárban, a központi Szabó Ervin Könyvtár mellett annak XII. és a XI. kerületi fiókjaiban el lehet olvasni, illetve internetes rendelés esetén a kari jegyzetboltban olcsóbban lehet megvásárolni, ha valaki úgy dönt, hogy szán rá anyagiakat is.

Gecse Géza