Marslakó Dávidtól Tisoig és Esterházyig - Gombaszögön!

Praktikus válaszok az Aspektus idén felvidéki hangsúlyokkal jelentkező első világháborús történelmi ismeretterjesztő klipvetélkedőjével kapcsolatban - Gombaszögön

Lassan az Aspektus határon túli törzshelyének számít Gombaszög, hiszen 2014-ben, amikor első alkalommal pályázott sikeresen az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottságnál a lelkes szervező csapat, akkor ez volt az a hely, ahol első ízben ismertette Magyarország határain túl, miként lehet pályázni első világháborús témával az Aspektus történelmi ismeretterjesztő klip-vetélkedőjén. Gecse Géza témafelelős az idén a tavalyi verseny első helyezettjét, Sándor Ágostont vitte magával Gombaszögre - amelyet ez alkalommal július 13-án, Hidasnémeti átlépésével - kelet felől közelítettek meg. Nem volt kedvük Kassára beautózni és a határátkelőnél lévő benzinkútnál ezért kértek egy térképet, mivel tudták, hogy ki lehet kerülni a nagyvárost dél, vagyis Nagyida felől, amit mindenki Arany János A nagyidai cigányok című gúnyos hangvételű művéből ismerhet.

A település határában két szlovák rendőr reménykedett abban, hátha sikerül ittas vezetésen kapni a magyar autó vezetőjét - szép steril volt a szonda, de csalódniuk kellett. Sándor Ágoston elmesélte, mennyivel jobb stukkerjuk van a szlovák rendőröknek, mint magyar kollégáiknak, sokkal könnyebb, modernebb és pontosabban is lő. Az előre megbeszélt menetrend szerint az autó utasai még Rozsnyó előtt letértek balra - Várhosszúrét felé, ugyanis itt kaptak szállást. Átvették a kulcsot, majd - irány Gombaszög.

A táborban már régi jó ismerősök, de azért a magukkal hozott plakátokból néhányat kitettek, hogy tudjanak a táborlakók a péntek déli rendezvényről.

Sándor Ágoston - munkában


Sikerült ismét találkoznunk Rási Szilviékkel, akik az idén is kedvesek voltak

A Rákóczi Szövetségnek az idén állandó standja volt a táborban és Katona Flóra is kifejezetten segítőkész volt

Valami van a levegőben...A csütörtök esti fő atrakció a pécsi Halott Pénz koncertje volt.

A rock, hip-hop és rap keverékét játszó együttes a mai tinik - így Sándor Ágoston kedvence is, aki - egyébként - először látta őket színpadon. Meggyőződéssel állította, hogy a 190 cm magas énekes neve - Marslakó Dávid, amit Gecse némi szkepszissel és hitetlenkedéssel fogadott.

Neki teljesen új volt az együttes - de nem kellett különösebben erőlködnie, hogy kiderítse - nem Marslakó, hanem Marsalkó Dávid az énekes igazi neve!


Másnap reggel némi előkészület - Kocskovics Péterrel tudták előkészíteni a "terepet", amelyet a Kis Herceg bolygójáról - B 612-nek kereszteltek el az idén a tábor szervezői.

Bár az idén már harmadik alkalommal sikerült elindítanunk, nincs olyan év, hogy ne szembesülnének azzal, hogy mennyi mindenre érdemes felhívni a figyelmet az Aspektus első világháborús történelmi kisfilmvetélkedőjével kapcsolatban – állapította meg Gecse Géza, mindjárt délben kezdődő tájékoztató összefoglalójának elején. A 2014-es klipvetélkedő mutatta meg, hogy négy percnél nem érdemes hosszabb pályázati anyagot kérni, hiszen 2014 végéig gyakorlatilag szinte nem érkezett olyan kisfilm, ami megközelítette volna az öt percnyi időtartamot, a legtöbb négy perc körüli volt – mondta az Aspektus témafelelőse. Ezért módosították úgy tavaly már a feltételeket, hogy legyenek 2-4 percesek ezek a klipek. Állandóan szembesülünk azzal, hogy az első világháború még jobban ki van esve a történelmi emlékezetből, mint a második, amit az idén bizonyított, hogy a májusi nyitórendezvényre koncentráló, kisebb tv-kampányban még a történész kollégák sem ismerték fel maradéktalanul Kövess Hermannt, Kratochvil Károlyt, Szurmay Sándort, Szombathelyi Ferencet és Werth Henriket, pedig valamennyiük világháborús teljesítménye igen komoly volt.

A nyitórendezvényen szereplők közül – tekintve, hogy a vetélkedő során morális kérdéseket is fel lehet vetni és az idén Esterházy-emlékév van – Horthy Miklóst, Esterházy Jánost és Jozef Tisot – e történelmi személyiségeket tették ki a felvidékiek számára külön nyomtatott felhívásra, de – miként ez alkalommal a gombaszögi táborban is szembesülniük kellett – a felsoroltak közül az előadásra kíváncsiak csupán Horthy Miklóst ismerték fel, ami azért meglepő, mert Kotleba hívei elég sokat tesznek azért, hogy Jozef Tiso ne hulljon ki a szlovákiaiak történelmi emlékezetéből – ezek szerint a felvidéki magyar diákok soraiban – igen szerény sikerrel.

 

Nem véletlen és a tavalyi év nagy tanulsága – emelte ki az Aspektus témavezetője –, hogy szükségük van a tanár kollégák támogató hozzáállására, vagyis hogy a középiskolásoknak adjanak ötöst, ha értékelhető klipet készítenek. Örömmel veszik fel velük a kapcsolatot – nemcsak a felhíváson, hanem az Aspektus.eu oldalon és az Aspektus Facebook-oldalán keresztül is megtehetik ezt. A szervezők nemcsak a versenyen helyezést elért jelentkezőknek, hanem tanáraiknak is ajánlanak fel olyan pólót, amelyet most ők is viseltek. Sőt, tavaly óta mindazoknak, akik a vetélkedő szervezésébe bekapcsolódnak!

2015-ben járt le 70 éves határidő a híradós felvételek felhasználhatóságát illetően, tehát azóta 1945-ös front-tudósításokat is szabadon felhasználhat bárki. A sátorban nem volt senki, aki ne tudta volna, miként kell letölteni a YouTube-ról azt, ami bennünket érdekelhet. A világháborús felvételek között főleg a zeneszámok lehetnek szerzői jogokkal „terheltek”, de a YouTube kijelzi, hogy mi a gond és ezeket ki lehet iktatni, ha teljesen jogtiszta részfelvételekhez akarunk jutni. Gecse Géza elmondta, ő is sokat tanult a vetélkedő folyamán. A 2016-os klipvetélkedőjének első helyezettjétől, a 17 esztendős Sándor Ágostontól, például megtudta, ha eleve ún. vízjel nélküli, vagyis teljesen jogtiszta felvételhez kívánunk jutni, akkor a YouTube kereső ablakába érdemes beírni a „without hub” szókapcsolatot is. Ennek azért van jelentősége, mert igaz ugyan, hogy az említett híradós felvételek szabadon felhasználhatók, viszont amennyiben dokumentumfilm részeként valamelyik szerkesztő vagy rendező például hangalámondással látta el és a saját ízlése szerinti sorrendbe állította, akkor abból immár külön filmalkotás született, amelyen ebből fakadóan „szerzői jog” keletkezett. Nekünk ezekből a híradós felvételek kellenek, de a YouTube ezt nem „tudja”, és bár az Aspektus szervezői nem szőrszálhasogatók, de normálisnak ők is azt tartják, ha egy klip jogtiszta – jelentette ki Gecse Géza, majd átadta a szót Sándor Ágostonnak.

A budapesti fasori evangélikus gimnázium tanulója elmondta, hogy őt első sorban informatikai oldalról érdekelte a feladat, egyébként a fegyverek története is érdekli, és miután szüksége volt történelemből egy javítási lehetőségre, magyarul „jól jött” volna egy ötös, ezért vágott a feladat megoldásába, de ő sem gondolta, hogy ennyire jól fog sikerülni.

Az Aspektus témafelelőse elmondta, hogy tisztában vannak vele, hogy azért sem könnyű a feladat, mert a középiskolák Magyarországon más és más időszakban tanítják az első világháborút, nem szerepel a tankönyvekben egyetlen magyar tábornok neve sem, (még a külföldiek közül talán Hindenburgé és a Ludendorffé), ezért aztán még budapesti történelem szakos egyetemisták számára is gondot okoz, ha fel kell sorolni, hol, mikor és hogy szerepeltek egykori közös hazánk, az Osztrák-Magyar Monarchia katonái. Ettől függetlenül, ha valakinek az ükszüleiről maradt valami emléke – például egy tábori levelezőlap, egy kitüntetés, vagy a hadifogolytáborból hazaküldött levél – tud róla annyit, hogy melyik fronton harcolt, vagy melyik csatából tudott élve hazajönni, rákeres a net-en, elhelyezi keretbe azt, amit tud róla, esetleg kiegészíti néhány olyan gondolattal, ami neki jutott eszébe, kész is van a klip! A biztonság kedvéért jó, ha megmutatja a tanárának, mert az ki tudja szűrni, ha van a kisfilmben valami hiba. Gecse példaként említette, hogy tavaly például az egyik kisfilm azért „bukott el”, mert az alkotók azt állították, hogy Adolf Hitler a bajor hadsereg katonájaként vett részt az első világháborúban. Ez tipikusan olyan „banánhéj” – hívta fel rá a figyelmet az Aspektus témafelelőse, ami képes tönkretenni a kisfilm ismeretterjesztő jellegét, hiszen az első világháborúban Adolf Hitler a német hadsereg katonájaként vett részt – Bajorországban legfeljebb jelentkezhetett, hogy harcolni szeretne, de bajor hadsereg a XX. században nem létezett, majd felsorolt néhány olyan összefüggést, ami – tapasztalatai szerint – korántsem magától értetődő.

Íme: ne tessék figyelmen kívül hagyni, hogy az, ami a család számára evidencia, a többiek számára nem az, tehát érdemes megmutatni, vagy valamennyit megmutatni belőle.

Ne tessék elfelejteni, hogyha a család kereste elvesztett hozzátartozóját és nem járt eredménnyel, függetlenül az eredménytől, hogy sikerült-e megtalálnia, érdekes lehet – maga a tortúra is, amit végig kellett járnia! Úgy vagyunk ezzel, mint kicsit idegen nyelv órán, amikor azt kérdezik tőlünk, hogy mit csináltál, amire a válasz többnyire az, hogy semmit, ami alatt azt értjük, hogy számunkra semmi említésre méltót, de ez a „semmi” ez lehet alvás, horgászás, olvasás – ki tudja mi minden – a tanár erre szokott kíváncsi lenni és nem a „semmi”-re.


 Sándor Ágoston, Őry Péter MKP-alelnök és Gecse Géza
Ami pedig a módszereket illeti, korábbi tapasztalatai alapján Gecse Géza szerint 30-40 snitt kellett egy 2-4 perces klip elkészítéséhez, de ez sem „szentírás”, mert májusban például neki sikerült 7 snittből is élvezhető kisfilmet csinálnia.  Tessék nyugodtan támaszkodni az első világháborúról szóló előadásokra, akár úgy is, hogy utána külön kis interjút készítünk valamelyik előadóval – egy-két rövid célzott kérdéssel és mindjárt kész is van egy snitt.

                       Aspektusként ketten - Orosz Örs főszervezővel
Ez tulajdonképpen a rendezés és Ray Müller 1993-as A képek hatalma című dokumentumfilmjének első részéből, a Leni Riefenstahl német filmrendezővel 92 évesen készített felvételeiből Az akarat diadala című film elkészítésének a körülményeit mutatta be a B 612 közönségének Gecse Géza – mivel kamerakezelési és szerkesztési ismeretei miatt a filmet máig tanítják a filmművészeti főiskolákon, így az a klipet készítők számára is hasznos lehet.

Az Aspektus előadói nem hagyták úgy a "terepet", hogy Bauer Ildikóval, a tábor program igazgatójával ne készült volna közös fotó.

                                                          Bauer Ildikóval együtt

 

Hazafelé jövet, a tábor kijáratánál még találkoztak is, az akkor éppen oda érkező Tankcsapda muzsikusaival és felszerelést szállító teherautóival is - aznap, vagyis péntek este ők játszottak.

Rövidebb összefogalaló a Felvidék.ma oldalán, amely 2017. július 16-án jelent meg:

 

Kép és szöveg: Gecse Géza