Nemzetpolitika a budai vár szorításában - beszámoló!

Fotók: Thaler Tamás

Gecse Géza Nemzetpolitika - szorítóban. Aspektus - határok nélkül 2002-2017 című kötetének bemutatóján 2018. szeptember elsején immár negyedik alkalommal vett volna részt Duray Miklós, a Kutyaszorítóban című könyv szerzője, a felvidéki Szövetség Közös Célokért elnöke, viszont a pódiumon, amelyet számukra 14.00-kor, a Szent István szobor előtt állítottak fel, mégsem tudott ott lenni, mivel Hegyeshalomnál a magyar hatóságok nem engedték Magyarország területre azt a német vonatot, amely Münchenből futott volna be Budapesten a Keleti pályaudvarra, tekintettel arra, hogy nem volt meg a szükséges engedélye.

Nagy Gábor Tamás, I. kerületi polgármester pedig már előző nap annyira lebetegedett, hogy a Budavári Könyvünnep egyik rendezvényén sem vett részt, még azon sem, amelynek ő lett volna a fő szónoka.

Így a kötetet Raffay Ernő történész, Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselője és Püski István, a kötetet megjelentető kiadó vezetője, valamint a szerző: Gecse Géza mutatta be. A Szent István szobor előtt felállított sátorban pedig Csűrös Csilla kérdezett.

De itt volt a Felvidékről Knirs Imre és mások is, köztük Cservenka Judit is, aki egy figyelemre méltó összefoglalót írt a Felvidék.ma-ba.
Az összefoglaló az alábbi linkre kattintva olvasható:

Jelentősebb nézetkülönbséget az autonómia vagy az önkormányzatiság, illetve a magyar területi revízió távlatait illetően lehetett megfigyelni Raffay Ernő és Sógor Csaba között.
  
Minderről egy részletes beszámolót olvashatnak majd a Kapu most következő számában, amelyet az aspektus.eu oldalán is megosztunk majd mindenkivel, amint a folyóirat az utcára került!

Fotósunk: Thaler Tamás szorgalmasan dolgozott! Kattintással íme az összes jó kép:

Legyen most egyelőre annyi elég, hogy az indián- vagy rezervátum-hasonlatban - miként erről a bemutatott kötetben is szó van - Gecse Géza nagyobb perspektívát lát - annak ellenére, hogy tudja, a róluk és az eszkimókról, mint "őshonos" népekről alkototott kép valamennyi társadalomban erősen leegyszerűsítő.

A szigorúan negyven perces kerekasztal-beszélgetés alatt valóban kisebb záport is kaptunk, de Szent István királyunk szobra előtti pódium előtti térben a közönséget nem érte az eső.

A rendezvény végén Gecse Géza felhívta a figyelmet, hogy az idei évben is meghirdették a Száz év tükrében a nagy háború 1918-2018 első világháborús történelmi ismeretterjesztő kisfilm-vetélkedőt. A pályázatot beadták, hogy milyen színvonalon sikerül megvalósítani - attól függ, hogy az idei évben szerencsével járnak-e, viszont azt már most garantálni tudják, hogy bárki, aki 2-4 perces klipet küld az ujaspektus@gmail.com címre, pólót biztosan kap és az eredményt 2019 legelején nyilvánosságra is hozzák!

A találkozót követően a Püski Kiadó könyvsátrában, illetve az előtt lévő térben Gecse Géza beszélgett Raffay Ernővel és Sógor Csabával, de nyilatkozott az Echo Tv Híradójának is. (Sógor Csabával beszéltek a kötet bemutatásának további lehetőségeiről is, amelynek részleteiről, amennyiben valóban aktuálisak lesznek, szintén itt fogunk beszámolni először!)
   budvar_11.jpg
Az Echo Tv-ben készült interjú a szeptember 1-i 20.00-ás Híradóban a 21.00 és 22.47 közötti időben került adásba, ami a könyvünnepen rólunk is szólt. A kurzort érdemes oda behúzni és megnézni, ha valaki nem az egész műsorra kíváncsi! Íme - kattintással:

A negyven perces beszélgetésből pedig - mint ígértük - egy kifejezetten a tartalmi elemekre koncentráló összefoglalót is közreadunk, de ehhez meg kell várnunk, hogy előbb a Kapuban megjelenjen!

Aspektus