Női sorsok az első világháborúban

 

A háborúban nemcsak a férfiak, hanem nők milliói is részt vettek, akik a lövészárkokat leszámítva mindenhol ott voltak: sebesülteket ápoltak a kórházakban és a hadifogolytáborokban, dolgoztak a harcoló férfiak helyett a gyárakban, a mezőn vagy a családi gazdaságokban, de tanítottak az iskolákban, és gyűjtöttek adományokat a rászorulók számára – mondta Hammerstein Judit főigazgató, a Balassi Intézetben szervezett december 9-i, (N)Ők is hősök - Magyar női sorsok az I. világháborúban címmel nyílt kiállítás megnyitóján.

A helyszínen korabeli fotók és tárgyak mellett a korszakot bemutató rövid szövegek, cikkek, és naplórészletek idézik fel a nők világháborúban betöltött szerepét.

Annak ellenére, hogy a háború teljesen felborította a társadalmakat és súlyos terheket tett a nők nyakába, új karrierlehetőségeket is nyitott előttük, ahogy ezt a kiállítás Slachta Margitot, az első magyar női országgyűlési képviselőt ábrázoló fotója is bizonyítja.

Az intézetvezető szavaiból az is kiderült, hogy idei kiállítás-sorozatuk utolsó állomása ez mostani, amely március 8-ig a hét minden napján díjmentesen látogatható az intézet aulájában.
 

Rétvári Bence parlamenti államtitkár, az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság elnöke is azt hangsúlyozta, hogy a háborús évek a férfiak mellett az otthon maradt nők életét is gyökeresen megváltoztatták, azonban ez az időszak egyúttal a nők politikai emancipációját is magával hozta. Érdekességként hozzátette: a nők főként a vesztes államokban kaptak szavazati jogot.

A nők küzdelmes helytállását bemutató kiállításon ötvenhat felnagyított, első világháborús fotó, valamint csaknem húsz eredeti, korabeli tárgy látható a korszakot és az adott témát bemutató rövid magyarázó szövegek, korabeli cikkek, naplórészletek mellett.

Gecse Géza

Főmenü: