Összefoglaló Búr Gábor tanár úr óráján a klip-vetélkedőről


Száz év tükrében a nagy háború 1916-2016’ címmel történelmi ismeretterjesztő klipvetélkedőt hirdet az Aspektus, amit május óta a nyár folyamán eddig a Felvidéken, Kárpátalján és Erdélyben is sikerült ismertetünk, de természetesen idehaza is megragadunk minden lehetőséget arra, hogy minél többen értesüljenek a vetéledőben való részvétel lehetőségéről! 

Fontos különbség, hogy az idén a korábbinál, vagyis a két évvel ezelőttinél izgalmasabb kisfilmeket szeretnénk, amelynek anyagát az idén is nagy haszonnal tanulmányozhatják azok, akik részt szeretnének a klip- vagy kisfilmvetélkedőben venni!

(Összefoglaló a 2014-esről: http://www.aspektus.eu/content/szaz-ev-tukreben-az-eroszak-1914-2014-palyazat-osszefoglaloja)

Az ELTE Új- és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszékének vezetője, Búr Gábor tanár úr 2016. október 5-i előadása során lehetőséget biztosított, hogy itt röviden ismertessem a klip-vetélkedő néhány lényegi vonását.

Ezek közül az első: mindegy a cím, hogy Száz év tükrében az erőszak 1914-2014 avagy Száz év tükrében a nagy háború 1916-2016!

Miért?

Mert a cím és a feladat meghatározásánál alapvetően a főiskolások és egyetemisták miatt fogalmaztunk általánosabban!

Elég az is, ha csak az első világháborúval foglalkozol!


Az idén a két évvel ezelőtti tapasztalatokat is hasznosítjuk, ahogy ezt a Kolozsvári Televízió Magyar Adása az idén tette. A mi filmünket felhasználva az ő idei trianoni megemlékezésükön - román feliratozással (!) - közreadták, amit két évvel ezelőtt csináltunk.

Kattintással: https://www.youtube.com/watch?v=CE_Nb-q25KU(link is external)

Bármely anyag szabadon használható – a YouTube-on – a kulcsszavakat megadva –megtalálod őket, a www.aspektus.eu oldalon pedig folyamatosan – az igényeknek megfelelően tudósítunk róluk és aktualizáljuk őket!

A pályázat lényege, hogy 2 és 4 perc közötti terjedelemben, az első világháborúból kiindulva, vagy azt mintegy elrugaszkodási pontként használva, történelmi ismeretterjesztő klipet vagy kisfilmet készíts, amiben akár adatközlők első világháborús, vagy azzal kapcsolatba hozható népdalait, néptáncfigurákat, egykori filmhíradókat, de otthoni családi ereklyéket, hadszíntérre tett kirándulást vagy akár múzeumlátogatást egy mobil-telefon vagy fényképezőgép mozgóképes funkciójának segítségével rögzíts, majd koherens, kerek egészt alkoss, amit akár az oktatásban is használni lehet.

Elég hozzá egy mobil-telefon vagy egy egyszerű, viszont mozgókép készítésére is alkalmas fényképezőgép, internet-csatlakozás és a YouTube filmes szerkesztőprogramjának ismerete.

Jelentkezési határidő: 2016. december 1-e, de örülnénk, ha néhány nappal ennél hamarabb megérkezne a kisfilmed!

Hogy mennyire egyszerű a feladat, jól szemléltetik az 1914-es Aspektus klip-vetélkedő díjazottjai és nyilatkozataik – kattintással:

http://www.aspektus.eu/content/szaz-ev-tukreben-az-eroszak-1914-2014-vetelkedo-elso-harom-helyezettjenek-filmjei-es  )

Az idei májusi nyitórendezvény célja is az volt, hogy ötletet, kapcsolódási pontokat adjunk a vetélkedőhöz. (A nyitórendezvény anyaga – kattintással: https://www.youtube.com/watch?v=YqW1x8w6l8k(link is external)


Módszertani segítség – szélsőséges eset, de rámutat a műfaj lehetőségeire:

Our Story in two minutes – áprilisban 2 milliónál, most 20,7 millió megtekintésnél járnak:

https://www.youtube.com/watch?v=MrqqD_Tsy4Q(link is external)

Mi inkább klasszikus mozgóképes felvételeket szeretnénk!

Ray Müller: A képek hatalma c. dokumentumfilmje 1993-ból, amely Leni Riefenstahlról szól - ki ő?

Fontos, hogy a pályázatot a YouTube szerkesztő-programjára optimalizáltuk – ez mit jelent?

Trükköket mérsékelten és másként lehet produkálni, mint a profibb szerkesztőprogramoknál!

Agyban kell szerkeszteni a klipet – 25-30-40, legfeljebb 70-80 másodperces snitteket érdemes felvenni és ezeket sorba rakni!

(Normális, ha 38 snitted van – ez nem sok, hiszen csak egy részét, a legsikerültebbeket használod fel közülük!)

Rámutatunk a világháború néhány, mindannyiunk számára érdekes mozzanatáraés olyan buktatókra, amelyekbe két évvel ezelőtt belefutottunk, viszont az idén nem szeretnénk!

szerzői jog és a 70 év – nem az, amire többnyire gondol az ember!

A klipvetélkedőről szóló tudósítások - kattintással:

http://www.aspektus.eu/content/kezdeti-visszhang-szaz-ev-tukreben-nagy-haboru-1916-2016

A pályázati felhívás - kattintással:

, viszont ennek jobb minőségű, nyomtatásra szánt változatát bárkinek elküldjük, ha az innen letölthető változattal valaki nem lenne elégedett - kattintással:

E-mail címünk: az ujspektus@gmail.com(link sends e-mail)e-mail cím, ahová egyébként a pályaműveket is várjuk!

De az Aspektus facebook-oldalán a profilunkon keresztül is kapcsolatba tudsz velünk lépni!

Fontos újdonság, hogy az Új- és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszéken, a II. emelet 202-es szobában keddenként találkozót hirdetünk mindazoknak, akiket a klip-készítés gyakorlati tapasztalatai is érdekelnek. Innen - a kezdeti alkalmakat nem számítva - várhatóan a Kossuth Klubba megyünk át, mivel a wifi-kapcsolat zavartalansága ott biztosított.

Aspektus