Paul Marer, Bach Marianne és Wallenberg

 
Bach Marianne 2019-ben még Marerrel együtt Budapesten          Paul Marer most

Raoul Wallenberg svéd diplomata 1944 júliusa és 1945 januárja között többezer zsidó számára tudott menekülést biztosítani. Bár viszonylag régen van szobra Budapesten is, de hosszú ideig neve azért volt tabusítva nálunk, mert 1945 januárjában a SZMERS letartóztatta és attól kezdve nem lehetett tudni, hogy pontosan mi történt vele. A szovjet hatóságoktól végül annyit hajlandónak bizonyultak elárulni, hogy feltételezhetően 1947-ben halt meg a lubjankai börtönben.


A svéd nagykövet is szót kapott a budapesti bemutató alkalmával

Nem tudhatjuk még ma sem pontosan, hogy mi volt a céljuk a szovjet hatóságoknak Wallenberggel. Nem világos az sem, hogy az 1947-es halálozási dátum ténylegesen hitelesnek tekinthető-e. Az Erzsitt, vagyis az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár és a Raoul Wallenberg Egyesület minden esetre a magáénak érezte a kötetet.

Bach Marianne ma Svájcban él - pont egy esztendeje járt utoljára Budapesten. Wallenberg tevékenységének egyik élő tanúja, hiszen a svéd diplomata embermentő tevékenységének egyik központi alakja volt annak idején.
A VII. kerületi Csányi utcai terem szépen meg is telet ezen a Covid előtti, március 10-i napon!
Kétnyelvű kiadványról van szó: a magyar mellett angolul is olvasható, ha valaki a kötetet a végétől kezdve veszi a kezébe és megfordítja a kötetet!

A bemutatót dedikáció követte és nem lehetett kihagyni az alkalmat arra, hogy az Amerikai Egyesült Államokban élő Eliezer Rabinovichnak is aláírassuk - jókívánságokkal fűszerezve!

Paul Marer a kötetet Gecse Gézának és egy másikat Eliezer Rabinovichnak dedikálja

Paul Marer gyermekként élte túl a holokausztot Budapesten, ahonnan az Amerikai Egyesült Államokba menekült 1956-ban. Itt közgazdasági tanulmányait követően különböző egyetemek tanára volt, majd nyúgdíjazását követően a holokauszt magyarországi területének kutatásába fogott.

Gecse Géza