Sorozatindító Püskiéknél – diákszemmel


2017. december 4-én a Püski Könyvesházban Gecse Géza Nemzetpolitika – szorítóban című könyvét Tolcsvay Béla Kossuth-díjas zenész és Borbély Zsolt Attila erdélyi politológus mutatta be. A majd egy kilogrammnyi kötet hatvanhárom, a Tolcsvay Klubban, illetve az Aspektus vitaesteken elhangzott – néha igencsak éles hangvételű, történelemről, kultúr-, gazdaság- és nemzetpolitikáról korábban szervezett  vita  összefoglalóját tárja az olvasó elé.

A bemutatón a szerző Borbély Zsolt Attila a kötet szerteágazó tematikáját dicsérte, ami – szerinte még arra is kiválóan alkalmas, hogy elalvás előtti lazításként olvassunk bele, mivel mindenki találhat benne számára érdekes témát. Tolcsvay Béla számára legnagyobb meglepetés a kötet létrejötte volt, hiszen – mint említette – annak idején, az 1999-es induláskor senkinek sem jutott eszébe, hogy megírva is kézbe vehető lesz az, amit a Thököly klubban látott és hallott.
puskir_3595.jpgTörténelemtanárnak készülő és a közügyek iránt érdeklődő egyetemistaként némileg bizarrnak éreztem, hogy nemcsak aktuálpolitikai kérdések, így a kettős állampolgárságról tartott 2004. december 5-i népszavazás, illetve annak utóélete került szóba, hanem a még a születésem előtti, korábbi politikai csete-paték is, amelyek Gecse Géza korábbi, az Állam és nemzet a rendszerváltás után című kötetében közölt rádióriportok formájában egészen 1991-ig röpítenek bennünket vissza.

Ezt a könyvet  a közben, 2011-ben elhunyt Habsburg Ottó indította útjára, aki – ha másként alakul Magyarország történelme – királya, sőt, az 1990-es évek elején még akár  elnöke is lehetett volna az új magyar köztársaságnak.
puski_3583.jpgTolcsvay Béla – jelentős mértékben – mint említette – az MDF-es Dobos Krisztinának hálás, mivel a klub-estek igazán a Thököly-út 76-ban voltak sikeresek, amiben szerepet játszhatott „a hely szelleme”. Volt ugyanis ez a helyiség a két világháború között Szeleczky Zitáé is, viszont közben annyira átalakították, hogy az amerikai emigrációból 1998-ban hazatérő művésznő – állítólag elszörnyedt, amikor viszontlátta és egészen máshová, Érdre költözött. (Amikor a Tolcsvay Klub az egykori villában 1999 őszén elindult, akkor Szeleczky Zita már nem élt, hiszen ennek az évnek a nyarán – meghalt.)
Petrás Mária, Püski István, Raffay Ernő, Ormos Mária ugyanúgy „szóhoz jut” egyébként a kötetben, mint Patrubány Miklós, Berecz András, Pozsgay Imre, Németh Zsolt, Csoóri Sándor, Gulyás Gergő vagy Jankovics Marcell.
Borbély Zsolt Attila kedvencei közül kiemelte a Duray Miklóssal különböző időpontokban létrejött találkozókat, valamint a Kövér Lászlóval szervezett vitaestet, amelyet annyira megkedvelt, hogy többször is elolvasta. „Csak azt tudnám, hogy – ennek fényében – miként lehetséges, hogy Kövér László házelnökként öt éve az Országgyűlés Hivatalának főigazgatójává a Magyar Rádió sírásóját, az ízig-vérig liberális Such Györgyöt volt képes kinevezni” – adott hangot véleményének Borbély Zsolt Attila.

Érdekes témák, érdekes emberek, profi összeállítás. Kell ennél több?

Erdélyi Réka