Szarajevótól a Piavéig - a Gloria Victis 2014-es vetélkedője

Szarajevótól a Piavéig - ez volt a mottója a Rákóczi Szövetség Gloria Victis 2014-es középiskolás történelmi vetélkedőjének. A középiskolások a száz éve kitört első világháborúval kapcsolatban kaptak kérdéseket, illetve jelenítették meg Ferenc József és Tisza István, Ady Endre és Gyóni Géza, ifj.Andrássy Gyula és IV.Károly, Jászi Oszkár és Edvard Benes, valamint Clemanceau és Apponyi Albert beszélgetését.
 
A zsűri elnöke Zeidler Miklós, az ELTE Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszékének az oktatója volt, tagjai Illésfalvi Péter hadtörténész, a Honvédelmi Minisztérium munkatársa, Gecse Géza, az ELTE Új- és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszékének oktatója és Lados Balázs, a budapesti Szent Margit Gimnázium történelem-földrajz szakos tanára.

  
A műsorvezető: Csizmadia Anna volt, aki igyekezett a döntőbe jutott csapatoknak segíteni.

 
Ki vagyok én? Ha az első, önmagáról lényeges dolgokat elmondó történelmi személyiség nevét azonnal nem sikerült kitalálni, további jellemző mondatokat lehetett kérni - összesen még hármat, persze egyre kevesebb pontért. 


A szituációs történelmi játékokban fel kellett idézni, hogy vajon milyen szavakat és mondatokat használt például Ferenc József és Tisza István, vagy Ady Endre és Gyóni Géza.

 
Ezt követően Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke köszöntöntötte a vetélkedő résztvevőit.


Az idei Gloria Victisnek két első helyezettje volt: az Érsekújvári Pázmány Péter Gimnárium és a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium. A második helyezett a Nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium lett.
Részletes beszámoló - kattintással:

 

 

A harmadik helyzett pedig a szintén ugyanoda valósi Nagykanizsai Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Cserháti Szakintézményének a csoportja lett.

 
Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke és Pálinkás Barnabás, a zsűri titkára gratulált a díjazottaknak. Csáky Csongor főtitkár búcsúztatta a megjelenteket. Gecse Géza pedig nem mulasztotta el felhívni a figyelmet az Aspektus első világháborúval kapcsolatos, Száz év tükrében az erőszak 1914-2014 történelmi kisfilm- és klipvetélkedőjére, amelynek meghosszabbított pályázati határideje 2014. november 20-a.

Kép és szöveg:  Aspektus