Száz év tükrében az erőszak 1914-2014 pályázat összefoglalója

2014 tavaszán indítottuk el az első világháborúhoz kapcsolódóan a Száz év tükrében az erőszak 19142014 rendezvénysorozatot, amelynek célja az volt, hogy az ugyanilyen elnevezésű, történelmi ismeretterjesztő klip- és kisfilmvetélkedőt népszerűsítse.

2014. november 20-ig, a pályázati határidőig 45 perces klipekkel, kisfilmekkel lehetett pályázni! 

A magyar nyelvű egyszerűsített pályázatot egy kattintással innen tudta bárki elérni és letölteni is akár:

Ha valami nem volt világos, a vetélkedő feltételrendszerét kidolgozó tanárokhoz és a témafelelőshöz lehetett fordulni közvetlenül is - pusztán a fénykéükre kattintva, amit akár most is megtehet bárki:

    

Lados Balázs     Bukodi István   Száray Miklós Hutvágnerné Róth Éva   Gecse Géza

A fényképükre kattintva tehát tudsz nekik e-mailt küldeni, akár fájlt is!

Száz év tükrében az erőszak 19142014 történelmi ismeretterjesztő kisfilm- és klipvetélkedő sikere érdekében szervezett 2014. május 28-i Aspektus nyitórendezvényen, majd a júniusi kiscsoportos foglalkozásokon elhangzottakat összefoglaltuk írásban és klipben, valamint magát a június 28-i főrendezvényt is, hiszen ezek célja az volt, hogy segítsék a kisfilm-, illetve a klipvetélkedőn indulni kívánókat.

A szervező KÉK Egyesület vezetője, Dombóvári Gábor a klipvetélkedő jelentőségét az alábbiakban foglalta össze  kattintással:

 

 


Milyenek legyenek a klipek? Az Aspektus nyitórendezvényén ezt szövegben is összefoglaltuk 
 kattintással:

De lehetőséget biztosítottunk a nyitórendezvény tízperces, filmes összefoglalójának a megtekintésére is:

Sőt, a nyitórendezvényen elhangzottakat annyira fontosnak tartottuk, hogy azt angol nyelvre is lefordíttattuk, főként azért, hogy ne csak magyarok, hanem más nemzetiségűek is bekapcsolódhassanak a vetélkedőbe.Az angol nyelvű szöveges összefoglaló  kattintással:


De nemcsak nyomtatott, hanem hangos-képes változatban is elkészítettük a nyitórendezvény angol nyelvű változatát is - tíz percben. Kattintással:

 

Fontos kérdés, hogy mit és hogyan szabad felhasználni mindabból, amit az ember a világhálón talál. 2014. június 4-én a klip- és kisfilmkészítés gyakorlati jogi kérdéseiről volt szó.

sziv_1.jpg

Dr. Szivi Gabriella és Csástyu Lilla tartottak előadást és válaszoltak a kérdésekre, amelynek szöveges összefoglalója egy kattintással innen érhető el:

 

 

Ugyanennek a tízperces filmes összefoglalója szintén egy kattintással pedig innen érhető el:

 

 

istok_szembolcsop.jpg

Mennyiben segíti a kisfilmkészítés ügyét a divat? Milyen trendek uralkodnak ma a klipkészítésben? Erről szólt Nagyistók Tibor 2014. június 11-i előadása, amelynek képekkel kiegészített szöveges változatát egy kattintással innen lehet elérni:

 

 

Ugyanennek a tízperces filmes összefoglalója szintén egy kattintással innen érhető el:

 

 

Havasi János, aki könyvet is írt a témáról, arról is beszélt, hogyan lehet dinamikát adni, ritmust biztosítani a filmeknek. Seres Tamás rendező pedig elmondta, hogy mennyiben különbözik a klip a kisfilmtől. Mondanivalójuk képekkel kiegészített szöveges változata innen érhető el:

 

 

A tízperces összefoglaló filmben pedig innen:

 

 

 

Kolozsváron a Bábes-Bolyai Tudományegyetemen és Budapesten főként az ELTE és a Károli bölcsészettudományi karán kérdeztünk tanárokat, diákokat és középiskolai tanárokat is Trianon és az első világháború kapcsolatáról. Erről összesen két tizenhárom perces kisfilmet hoztunk létre, hogy népszerűsítsük a szarajevói merénylet századik évfordulója alkalmából szerveződő 2014. június 28-i főrendezvényünket, de a két filmet egyesítve június 27-én este az ELTE bölcsészkarán külön is bemutattuk. Az első rész  kattintással:

 

 

Meglepetést okozott, hogy gyakran a magyarországi intézmények diákjai beszéltek úgy, mintha külhoniak lennének és a külhoniak pedig nem ritkán úgy, mintha magyarországiak lettek volna. 

Íme a második rész  kattintással:

 

 

Miután 2014. június 27-én a filmet az ELTE BTK dékáni tanácstermében bemutattuk, lefordítottuk angolra is, amit egyesítve itt lehet elolvasni  amennyiben ide kattint valaki:

 

 

A 2014. június 27-i vetítésről azért magyarul is készítettünk egy rövid összefoglalót, amit innen lehet elérni:

 

A Száz év tükrében az erőszak 19142014 főrendezvénye a 2014. június 28-i vitadélután volt, hiszen pontosan száz esztendeje ezen a napon dördült el Szarajevóban Gavrilo Princip fegyvere. A szombati nap, a foci VB és a kora délutáni órák ellenére sokan voltak kíváncsiak a csehországi, szlovákiai, erdélyi, finn- és észtországi vendégek részvételével szervezett rendezvényünkre, amelynek képes, szöveges összefoglalóját egy kattintással innen lehet elérni:

 

 

A találkozó atmoszférájából jóval többet ad vissza a képekkel kiegészített, hetven perces hangos beszámoló, amely egy kattintással nemcsak meghallgatható, hanem fényképeken láthatóak is azok, akik éppen beszéltek:

 

 

  

Korabeli filmes felvételekkel is kiegészítettük a kétórás rendezvényről készített 26 perces filmes riportunkat, amelyet ide kattintva lehet mettekinteni:

 

 

 

Készítettünk a helyszínen interjút Diószegi István nemzetközi hírű diplomáciatörténésszel az 1916-os erdélyi román betörés körülményeiről, továbbá arról, mit kellett volna csinálni Romániában a Monarchiának és Németországnak, hogy a románoknak ne legyen alkalmuk megszállni 1918 végén Erdélyt:

 

 

Arról, hogy pályázatunk mit jelent, az Aspektus főoldalán lehetett tájékozódni:

És található ugyancsak az Aspektus főoldalán klipkészítési segédlet is:

 

 

 

Angol nyelvű összefoglalókat bocsátottunk a magyarul nem tudó, viszont a klipvetélkedőben részt venni szándékozó diákoknak!

For those, who do not speak Hungarian!

Violence in the Reflection of One Hundred Years 1914 – 2014: a documentary videoclip and short film competition

See the following web-site for a short description: 

 

 

The opening event was held on the 28th of May 2014. See the text summary by clicking on:

 

See the summary of the opening event in a film report by clicking on:

 

 

We were interested about what students and their teachers think of the correlation between the results of WWI and the Treaty of Trianon, so we travelled to Cluj (Kolozsvár) and Budapest and what we learned there can be found by clicking on:

 

 

   
Hunor Mákszem     Beáta Sánta                    Márk Vígh                      Áron Bán

 

The main event of the subject concerning the role of Violence in the reflection of One Hundred Years 1914 – 2014 was the Aspektus debate held on the 28th of June 2014 at ELTE University in Budapest. See the text of the film by clicking on:

 

 

See the film on the whole event in 26 minutes by clicking on:

 

 

Beszámolók, összefoglalók

A 2014.június 28-i rendezvényünkről készített szöveges beszámoló - kattintással:

 

 

   

A 2014. június 28-i rendezvényünkről készített hangos-képes beszámoló 70 perces változata - kattintással:

 

 

Rádióriportok:

A Pozsonyi Pátria Rádióban - kattintással:

 

 

 

Krasznahorkaváralján Vasik János kérdezett     A 2014.június 28-i vitadélután

A Kossuth rádió május végi 180 percében Gecse Géza válaszol - kattintással:

 

 

A Kossuth rádió Határok nélkül műsorában Zila Gábor válaszolt Lánczi Ágnes kérdéseire - kattintással:

 

 

 

Gecse Géza a Lánchíd Rádióban - kattintással:

 

 

Televízióműsorokban:

 

A Hír Tv-ben - kattintással:


Az ATV-ben Zila Gáborral - kattintással:

 

 

Kisfilmes, klipes beszámolók első világháborús rendezvényekről és kiállításokról

Kiállítás a berlini Collegium Hungaricumban - kattintással:

Moszkvai riport a Vörös téren zajló első világháborús megemlékezésekről - kattintással:

A székelykeresztúri Pipacsok Katonák bemutatója Budapesten - kattintással:

 

 

Szarajevótól Piavéig - a Rákóczi Szövetség 2014. október 23-i történelmi vetélkedőjének szintén az első világháború volt a témája - kattintással:

 

nowak1.jpg

Andrzej Nowak lengyel akadémikus az első világháború lengyelek számára fontos tanulságairól - kattintással:

falikep92.jpg

Négy év vérben és vasban - kiállításmegnyitó és előadás Budakalászon az első világháborúról 2014. november 14-én - kattintással:

 

 

te_1.jpg

Korforduló - olasz-magyar konferencia az első világháborúról a Terror Háza Múzeumban 2014. november 26-án - kattintással:

 

 

Összegzés a „Száz év tükrében az erőszak 1914–2014” című pályázatról

Hamarabb szerettünk volna indulni a programunkkal, de a kezdő rendezvényt 2014. május 28-nál hamarabb nem tudtuk megszervezni, mert a pénz május közepén érkezett meg. (Legkésőbb április közepére terveztük az első, indító rendezvényt, és eredetileg kéthetes rendszerességgel képzeltük a kiscsoportos foglalkozásokat.)

Közben Andrzej Nowak lengyel történész-akadémikus ugyancsak június 28-ára szervezett egy nemzetközi konferenciát Lengyelországba, ezért lemondta a budapesti találkozót.

Összesen két plakát megtervezésével számoltunk – a nyitórendezvényre és a 2014. június 28-i csúcsrendezvényre. Viszont mivel június az oktatás szempontjából holtszezon, ezért a kiscsoportos foglalkozások népszerűsítése érdekében további plakátot és Facebook-profilt terveztettünk. Érzékelve a közömbösséget, Facebook-kampánnyal is igyekeztünk „megtörni a jeget”.

A kiscsoportos foglalkozások célja volt a 2014. június 28-i rendezvény folyamatos népszerűsítése is. Sőt a 2014. június 27-i filmvetítést is ennek rendeltük alá. A vállalt filmeket időben elkészítettük. Mind a Kolozsváron, mind pedig a Budapesten forgatott anyag feldolgozása a tervezett ütemezés szerint haladt. A kiscsoportos foglalkozásokról szóló összefoglaló klipek viszont szinte mindig az utolsó pillanatban készültek el. (Az, hogy hetente szerveztünk ilyet és hogy erre a vizsga–, illetve az érettségi időszakban került sor, nagyon megnehezítette a helyzetet.)

Erőfeszítéseinknek köszönhetően a 2014. június 28-i rendezvény – a futball-világbajnokság ellenére – „hozta” az erőfeszítéseinkkel arányos eredményt. Sajnos, Majoros István búcsúztatását a kollégái erre az időpontra szervezték és nem voltak hajlandók máskorra tenni azt. Ezért döntöttünk úgy, hogy Tőkéczki László mellé Gerő Andrást is meghívjuk. (Tőkéczki László viszont egészségügyi okok miatt lemondta a rendezvény előestéjén a részvételt, a többiek azonban mindannyian ott tudtak lenni a 2014. június 28-ai délutáni Aspektus–rendezvényen, amelyet – az eredeti terveknek megfelelően – három kamerával rögzítettünk.)

Kihasználtuk a nyári táborokat (Gombaszög, a Rákóczi Szövetség szervezésében zajló középiskolás történelemtanárok gyöngyösi táborát, máriaremetei középiskolás tábort, a Rákóczi Szövetség sátoraljaújhelyi és szentendrei táborát) arra, hogy a klipvetélkedőt népszerűsítsük. Az ősszel középiskolás kollégáink segítségét is igénybe vettük, akiknek tanácsára az elszámolás augusztus 30-ai határidejét októberre kértük módosítani. Majd szeptemberben, amikor megtapasztaltuk, hogy milyen időigényes a klipvetélkedő rövid ismertetése is, azonnal kértük a határidő módosítását – novemberre.

Szükség volt az ismeretterjesztő történelmi klip-vetélkedő egyoldalas plakáton történő népszerűsítésére – a magyar mellett – angol nyelven is, amire korábban szintén nem gondoltunk, és a határidő-módosítások miatt új határidővel új plakátokat nyomtattattunk.

A kiemelt filmek késszé szerkesztése a tervek szerint alakult, ám a 2014. június 28-i csúcsrendezvény szerkesztett 70 perces változatának és az angol szinkron-verziók elkészítése viszont több időt igényelt, mint azt eredetileg terveztük. (A két angol változatot ráadásul kétszer is korrigálnunk kellett, amire szintén nem gondoltunk.)

Az Apáczai Gimnázium vezető történelemtanára, a tankönyvíró Száray Miklós észrevételei szerint a meghirdetés időpontja (a tanév vége) nem bizonyult szerencsésnek, mert a diákok már az év végi hajrával voltak elfoglalva, nyáron pedig többnyire szétszélednek, ezért ilyenkor nehéz őket egy új feladatra mozgósítani. Ahogy fogalmaz, a negyedikesek, a legérettebb csoport pedig már érettségiznek, és őket a felvételi köti le. A meghosszabbított beadási határidő segített, de így az információ eljuttatására szánt energia hatékonysága kisebb volt, mint amekkora valójában lehetett volna. Száray Miklós szerint a legszerencsésebb időpont szeptember vagy január, vagyis a két félév kezdete. Az Apáczai történelemtanára szerint a célközönség ugyan a diákok, de sokat segítene a történelemtanárok megkeresése. Meggyőződése, hogy az információkat a gimnáziumoknak, azon belül is kifejezetten a történelemtanároknak kellene elküldeni, ugyanis ők azok, akik célzottan tudják felhívni a kérdés iránt affinitással rendelkező diákok figyelmét. A történelemtanárok elérését jelentősen segíthetné a szervezeteikkel való kapcsolatfelvétel. Mindegyikkel, hiszen a történelemtanárok se egy szervezethez állnak közel. Így elsősorban a Történelmi Társulat Tanári Tagozatát, amely internetes újsággal is rendelkezik (Történelemtanítás), valamint a Történelem Tanárok Egyletét is. Száray szerint jelentős energiát és szervezést igényelne, de néhány iskolában előre megbeszélt időpontban a helyi történelemtanárral együtt ismertetőt kellene tartani, ami valószínűleg a legeredményesebb módszer lenne: segítené a vetélkedő sikeres beindítását, ha a már elkészült anyagokból a fent jelzett célzott közönségnek, vagyis a történelemtanároknak küldenénk anyagokat.

Lados Balázs, a Szent Margit Gimnázium történelemtanára szerint a fiatalok nem érzik a kapcsolatot a mai eseményekkel, továbbá a személyes sorsuk és a háború között. A mai ifjúság 60–70%-a a Szent Margit Gimnáziumból Nyugatra akar menni, alapvetően a pénz érdekli. Lados szerint további probléma (ez a tavasszal a konferencián is kiderült), hogy a hivatalos tudomány sem tud választ adni a háború, illetve a háborúk okára.

Bukodi István úgy véli: hamarabb lett volna szükség arra a plakátra, amelyen nem csak a felhívás volt rajta, hanem a konkrét feltételek, követelmények, határidők ugyancsak. Más csatornán is közzé kellett volna tenni, amely nemcsak a diákokat célozta volna meg, hanem az iskolákat, tanárokat is, mert a Facebookot sajnos ők elsősorban nem erre, hanem „hülyeségekre használják”. Bukodi szerint a kreativitásuk megvan hozzá, viszont szerinte a tapasztalatuk, a bátorságuk, illetve a motivációjuk  kevés ahhoz, hogy belefogjanak. Ha jövőre lesz hasonló, akkor már meg lehet jeleníteni az idei nyertest (klipjét is, ill. az alkotóját, például ahogy átvette a jutalmát. Bukodi István szerint jobb lenne szeptember elején meghirdetni januári vagy februári határidővel, hangsúlyozva közben, hogy a nevezés – ingyenes).

Hutvágnerné Róth Éva szerint a kezdeményezés nagyon jó, a diákok szerint a videó-készítés az, ami sok időt vesz igénybe, esetleg könnyíthetnénk a feltételeket – például azzal, hogy a videó mellett akár fotósorozattal is lehessen indulni. Másik észrevétele az ütemezéssel és kihirdetéssel kapcsolatos: hamarabb kell mindent elkezdeni – jobban támaszkodva az iskolai tanrendre, és az iskolákon keresztül kell meghirdetni a vetélkedőt. Akkor eljut a hír a tanárokhoz. Csak rajtuk keresztül működik ugyanis ez a dolog, ahogyan más versenyek esetében is.  

Azt én teszem hozzá, hogy amire a pályázat benyújtásakor nem gondoltunk: „a figyelem folyamatos fenntartása érdekében” – a Facebook-profillal összehangolva szükség volt saját készítésű klipek segítségével – az Aspektus oldalán keresztül–– visszatérő jelleggel klipeket készíteni, amelyeket ingyen csináltunk, hogy beleférjünk a költségvetésbe. Viszont a jövő útja egyértelműen ez, tudni illik ez az egyetlen médium, amelyen keresztül el tudjuk érni célközönségünket.
A pályázatnak köszönhetően most a fő problémákat kiválóan megjelenítő, jó minőségű, részletesen kidolgozott, képekkel gazdagon illusztrált nyomtatott, és mind hangban, mind mozgóképen megjelenített, ötletes, gyakorlati tippeket adó kisfilmjeink vannak, amelyek kiválóan alkalmasak arra, hogy ugyanezt a feladatot más megközelítésben és eszközökkel hatékonyabbá tudjuk tenni.

Ismerve – és továbbra is fontosnak tartva – a tömegkommunikációs eszközök szerepét, alapvetően fontosnak az aprómunkát, vagyis a film- és klipkészítés személyes népszerűsítését tartom, állandóan felhívva a figyelmet és támaszkodva a már elkészült nyomtatott, képes, hangos és filmes összefoglalókra és riportokra.

Nem győzöm eleget hangsúlyozni, amire menet közben jöttünk rá, hogy az első világháborús rendezvényekről szóló, „menet közbeni” klip-készítés alkalmas a leginkább talán a diákok mozgósítására.

A feladat – és a beérkezett pályaművek is ezt támasztják alá – továbbra is a 9–10 másodperces klipet készítő, illetve a klipet korábban soha nem készítő diákok mozgósítása ugyancsak. Azok reagáltak a felhívásunkra, akik filmkészítéssel „az átlagot meghaladó mértékben” foglalkoztak, illetve foglalkoznak.

Gecse Géza 


A képen: Gecse Géza