Száz év tükrében a nagy háború 1916-2016 vetélkedő összegzése


Gecse Géza téma-felelős Bősze Ádámmal, az M5 délelőtti műsorában készült "élő", november 27-i interjút követően

Száz év tükrében a nagy háború 1916-2016’ címmel történelmi ismeretterjesztő klipvetélkedőt hirdetett az Aspektus, amit május óta a nyár folyamán eddig a Felvidéken, Kárpátalján és Erdélyben is sikerült ismertetünk, de természetesen idehaza is megragadtunk minden lehetőséget arra, hogy minél többen értesüljenek a vetélkedőben való részvétel lehetőségéről!

Érvényes felhívás - kattintásal


Érvényes felhívás angolul - kattintással

A felhívásban nem szerepel, de mindenki - helyezéstől függetlenül - aki küld be értékelhető klipet vagy részt vesz a szervezésben, kap az Aspektus világszép csoda-pólójából, amely a fényképen látható!
A klipvetélkedőről szóló idei, 2016. november 25-ig megjelent tudósítások
 - kattintással:

A vetélkedő határideje: 2016. december 1. Eddig kell, hogy megérkezzen a 2-4 perces kisfilmed az Aspektus Facebook-oldalán keresztül vagy a www.aspektus.eu oldalon a szervezők fényképére kattintva:

 

 

Fordulhatsz segítségért a saját tanárodhoz, de az alábbi, a vetélkedő feltételrendszerét kidolgozó tanárokhoz és a témafelelőshöz is:

    
Lados Balázs       Bukodi István      Száray Miklós    Hutvágnerné Róth Éva   Gecse Géza

Az itteni kis fényképükr

- See more at: http://www.aspektus.eu/content/bemutatkozas#sthash.Gb1KqPzz.UCVlR2Wf.dpuf

    
Lados Balázs       Bukodi István      Száray Miklós    Hutvágnerné Róth Éva   Gecse Géza - See more at: http://www.aspektus.eu/content/bemutatkozas#sthash.Gb1KqPzz.dpuf
    
Lados Balázs       Bukodi István      Száray Miklós    Hutvágnerné Róth Éva   Gecse Géza - See more at: http://www.aspektus.eu/content/bemutatkozas#sthash.Gb1KqPzz.dpuf

De mindenképpen szeretnénk egy biztonsági másolatot kapni az ujaspektus@gmail.com címre is!

Fontos különbség, hogy az idén a korábbinál, vagyis a két évvel ezelőttinél izgalmasabb kisfilmeket szeretnénk kapni, de két évvel ezelőtti klipvetélkedőnk anyagát az idén is nagy haszonnal tanulmányozhatják azok, akik részt szeretnének venni kisfilmvetélkedőnkben!

Összefoglaló a 2014-esről:

Néhány dolgot szeretnénk hangsúlyozni: mindegy a cím, hogy Száz év tükrében az erőszak 1914-2014 avagy Száz év tükrében a nagy háború 1916-2016, a lényeg, hogy az első világháborúról szó legyen benne!

Foglalkozhat az egész is az első világháborúval!

Az idén a két évvel ezelőtti tapasztalatokat is hasznosítjuk, ahogy ezt a Kolozsvári Televízió Magyar Adása az idén tette. A mi filmünket felhasználva az ő idei trianoni megemlékezésükön - román feliratozással - közreadták, amit két évvel ezelőtt mi csináltunk - kattintással:

Bármely anyag szabadon használható – a YouTube-on – a kulcsszavakat megadva – megtalálod őket, a www.aspektus.eu oldalon pedig felhívjuk a figyelmed a jobb és bal oldalon a „felhőben” található szavakra. Ezekre kattintva tematikusan, kulcsszavak szerint bukkan fel, ami érdekelhet.

A pályázat lényege, hogy 2 és 4 perc közötti terjedelemben, az első világháborúból kiindulva, vagy azt mintegy elrugaszkodási pontként használva, történelmi ismeretterjesztő klipet vagy kisfilmet készíts! Ebben használj bátran első világháborús, vagy azzal kapcsolatba hozható népdalokat, egykori filmhíradó-részleteket!

Jó ötletnek tartjuk, ha otthoni családi ereklyéket videózol le, hadszíntérre tett kirándulást vagy akár múzeumlátogatást veszel fel egy mobil-telefon vagy fényképezőgép mozgóképes funkciójának segítségével. Ezt követően pedig szülessen koherens, kerek egész, amit akár az oktatásban is használni lehet!

Elég hozzá egy mobil-telefon vagy egy egyszerű, viszont mozgókép készítésére is alkalmas fényképezőgép, internet-csatlakozás és a YouTube filmes szerkesztőprogramjának ismerete.

Jelentkezési határidő: 2016. december 1-e!

Hogy mennyire egyszerű a feladat, jól szemléltetik az 1914-es Aspektus klip-vetélkedő díjazottjai és nyilatkozataik – kattintással:

Az idei májusi nyitórendezvény célja is az volt, hogy ötletet, kapcsolódási pontokat adjunk a vetélkedőhöz. A nyitórendezvény anyaga – kattintással:

Módszertani segítség – szélsőséges eset, de rámutat a műfaj lehetőségeire:

Our Story in two minutes – áprilisban 2 milliónál, most majdnem 21 millió megtekintésnél járnak:

Lehet ilyet is, de mi inkább klasszikus mozgóképes felvételeket szeretnénk!

Ray Müller: A képek hatalma c. dokumentumfilmje 1993-ból, amely Leni Riefenstahlról szól - ki ő?

Fontos, hogy a pályázatot a YouTube szerkesztő-programjára optimalizáltuk – ez mit jelent?

Trükköket mérsékelten és másként lehet produkálni, mint a profibb szerkesztőprogramoknál!  (Például felvétel közben kell mozgatnod a készüléked!)
Kitalálod, hogy mit fogsz csinálni – ez a rendezés!

Felveszed a snitteket! Ilyenkor operatőri munkát végzel.

Hasznos menet közben, „agyban szerkeszteni” a snitteket, eleve 25-30-40, legfeljebb 70-80 másodperces snitteket felvenni! Amikor ezeket lerövidítetted és sorba raktad - ez a szerkesztés.

(Normális, ha 30-40 snitted van – ez nem sok, hiszen csak egy részét, a legsikerültebbeket használod fel közülük! Elég a snitt elejét és a végét „hangra vágnod”, közben adj az új, szerkesztett fájlnak olyan nevet, aminek az alapján azokat fel fogod ismerni, amikor a kisfilmednek végleges formát adsz.)

szerzői jog és a 70 év – nem az, amire többnyire gondol az ember!

Összefoglaló a szerzői jogról – médiajogász segítségével:

E-mail címünk: az ujspektus@gmail.com e-mail cím, ahová egyébként a pályaműveket is várjuk!

De az Aspektus facebook-oldalán a profilunkon keresztül is kapcsolatba tudsz velünk lépni!

December 29-én, délután 5 órát követően a Kossuth Klubban még egyszer utoljára személyesen tudunk számodra felvilágosítással szolgálni!

Aspektus

A felhívás orosz nyelvű változata, amely a Bécsben és Budapesten kiadott Rosszijszkij Kurier 2016 októberi számában jelent meg: