Szergej Nyelipovics ismét Budapesten!

2019. októberének utolsó hetében Budapesten, a Hadtörténeti Intézetben kutatott Szergej Nyelipovics moszkvai orosz történész, aki legutóbbi 2017-es kisfilm vetélkedőnk nyitó rendezvényének volt a külföldi meghívottja.

Különösen meglepő és érdekes volt a Bruszilov-offenzívával kapcsolatos álláspontja, amely eltér a megszokottól - kattintással:

 

Szergej Nyelipovics az egyik legtermékenyebb orosz hadtörténész. Szinte minden évben jelenik könyve vagy kötete az első világháborúról!

Ez azért is érdekes, mert Oroszországban az első világháború igen hosszú időn keresztül nem tartozott a kedvelt témák közé!

1994-ben avattak Moszkvában először emlékművet az első világháborús események emlékére, de igazán monumentálisat csupán 2014-ben, amelyet Putyin elnök avatott fel!

Míg a magyar hadtörténészeknek kifejezetten jó véleményük a német hadsereg első világháborús szerepléséről van, addig Nyelipovics úgy gondolja, hogy ez egy a mitoszok közül!

Az Osztrák-Magyar Monarchia teljesítménye az első világháborúban kivételes volt és volt néhány olyan fegyvere is, amely felülmúlta a németekét!

Nyelipovics szerint az Osztrák-Magyar Monarchia jobb teljesítményt nyújtott az első világháborúban, mint az Orosz Birodalom!

Nyelipovics szerkesztője a Sztavka i revoljucija. Stab Verhovnogovo glavnokomandujuscsevo i revoljucionnije szobityija 1917 - nacsala 1918 goda po dokumentam Rosszijszkovo goszudarsztvennovo vojenno-isztoricseszkovo arhiva. Szbornyik dokumentov 18 fevralja - 18 ijunja 1917 goda.
Magyarra fordítva: A vezérkari főnökség és az 1917-es, illetve az 1918-as év forradalmi eseményei az Oroszországi Állami Katonai Történeti Levéltár dokumentumai alapján. Dokumentumgyűjtemény 1917. február 18.-1917.június 18-a között.

Ezen a köteten az orosz történész még diákként kezdett el dolgozni - nem fog Oroszországban sem kereskedelmi forgalomba kerülni!
Másik könyve újrakiadás, hiszen a Russzkij front Pervoj mirovoj vojni:potyeri sztoron 1914 goda - már napvilágot látott korábban - 2014-ben! Ez a mostani az öt évvel korábbi kötet újrakiadása!

Ami eredeti - mondta Nyelipovics - az az 1914-es év lodzi hadjárata című könyve - oroszul: Lodzinszkaja kampanyija 1914 goda - valójában a limanovai csatáról szól, amelyet amúgy a magyarok segítségével sikerült az Osztrák-Magyar Monarchiának megnyernie!

Szergej Nyelipovics megígérte, hogy segít az Aspektus történelmi ismeretterjesztő kisfilm vetélkedőjének népszerűsítésében!

Aspektus