A szorítóban lévő nemzetpolitikáról - Szentendrén


Mészáros András és Imre Júlia (Fotó: Aspektus)
A Rákóczi Szövetség idei egyhetes diáktáborába a Kárpát-medence valamennyi régiójából összesen mintegy 80 főiskolás és egyetemista diák érkezett. Az utolsó előtti napon, pénteken a jelenlévők előtt Gecse Géza ELTE-s tanítványa, Imre Júlia és az Aspektus egyik kulcsszemélyisége, a Bicskén tanító Mészáros András tanár segítségével mondta el, hogy idei, 1917-es esztendőt központba állító rendezvényük során azért kapott a pont száz évvel ezelőtti év nagyobb hangsúlyt, mert igyekeznek minden évben a magyar történelmi emlékezetből egyre inkább kiszoruló eseménysorozatra, lehetőség szerint minél konkrétabban felhívni a figyelmet.


Mészáros András és Gecse Géza (Fotó: Aspektus)

Napjaink közgondolkodását és politikai gyakorlatát ugyanis – bár ez nem tudatosult igazán senkiben sem – pont a négy évig tartó öldökléssorozat alakította gyökeresen át – jelentette ki az Aspektus témafelelőse, aki egyben a kötet szerkesztője is. A könyv a kisfilmek készítéséhez nyújt nagy segítséget, hiszen immár egy helyen találhatók meg az Aspektus 2014-es, 2016-os és 2017-es első világháborús rendezvényeinek összefoglalói is. Mindemellett, tekintve, hogy a 2002 és 2017 közötti hivatalos szlovák-magyar viszony – a legutóbbi néhány év gyakorlatától eltérően – kifejezetten feszült volt, ezért a könyv majd negyede kifejezetten felvidéki gondokról és problémákról számol be, nem hallgatva el a napjainkban is aktuális, a korábbi csehszlovák-magyar, majd a szlovák-magyar viszony csúnya, kevéssé tisztázott oldalait.

Gecse Géza ELTE-s tanítványa, Imre Júlia az ELTE-n folyó történelmi szeminárium néhány praktikus tanulságára, Mészáros András pedig főként arra hívta fel a figyelmet, hogy mennyire fontos, hogy a tanárok ötössel jutalmazzák, ha a diákok ilyen kisfilm elkészítésére adják a fejüket.

Ez a mondanivaló nemcsak a kötetben, hanem az idei Száz év tükrében a nagy háború 1917-2017-es című 25 perces filmjükben is szerepel, amelynek az angol változata a YouTube-ról ugyanúgy elérhető, szabadon felhasználható és letölthető, mint a magyar.


A Heti TV-ben (Fotó: Aspektus)

A könyv – tulajdonképpen csupán egy kiegészítő segítség, amelyből a Rákóczi Szövetségnél pont úgy lesz példány, mint Budapest belvárosának leglátogatottabb könyvtáraiban. A Püski Kiadó könyvesboltjában már most is megvásárolható a kötet, a bemutatók során pedig kedvezményes áron lehet majd hozzájutni. A kiadvány nagybemutatóját szeptember 29-én kora délutánra tervezik, de utána igyekeznek elmenni és bemutatni a közel bibliányi, 580 oldalnyi terjedelmű könyvet mindenhol, ahol erre igény mutatkozik – hangsúlyozta Gecse Géza.

Közben folyamatosan beszámolnak egészen az év legvégéig, a kisfilmvetélkedő határidejéig az aspektus.eu honlapon, valamint az Aspektus Facebook-oldalán mindarról, ami közben történt. Ezt követően Gecse Géza ízelítőt adott közönségének az eddig elkészült kisfilmekből.

A Nemzetpolitika – szorítóban című kötetről a Heti TV-ben is láthatnak tudósítást.

Az összefoglaló eredeti szövege a Felvidék.ma oldalán - kattintással:

Gecse Géza
az Aspektus téma-felelőse