A teljesség sóvárgása Cseke Péternél

2019. január 30-án a Petőfi Irodalmi Múzeum Vörös Szalonjában mutatta be A teljesség sóvárgása című kötetét Cseke Péter kolozsvári irodalomtörténész - Gróh Gáspár irodalomtörténész és Sebestyén Ilona, a Nap Kiadó alapító főszerkesztője és tulajdonosa társaságában.

A kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem tanáraként eltöltött évtizedek kutatómunkájának eredménye is ez a kötet, amelyben nemcsak Tamási Áron, Németh László, Szabó Dezső, Móricz Zsigmond, Dsida Jenő, hanem hangsúlyosan József Attila, majd Nagy Gáspár erdélyi kapcsolatai is terítékre kerülnek!

Ez az a tematika, amely egyre távolabb kerül a mai main stream magyar közgondolkodástól! Ha nincs Cseke Péter és néhány olyan kutató, mint ő - egyébként valamennyire természetes is, hogy a szomszédos országokban ők, a határon túlra szakadtak ennek a zászlónak a hordozói - akkor ez a világ most foszlana teljesen semmivé!

                              Gróh Gáspár, Cseke Péter és Sebestyén Ilona

Ilyen szempontból tehát Cseke Péter irodalomtörténeti tanulmányai szembe mennek az általános trenddel - ezért is számítanak tiszteletre méltónak. A kérdés, hogy mennyire utóvédharcok lecsapódása és mennyire sikeres szembeszegülés!

Sajátos elégtétel is lehet a kolozsvári professzor számára, hogy erre a könyvbemutatóra - pont a 74. születésnapján került sor!


                                                                 Cseke Péter dedikál

Isten éltesse!

Gecse Géza

Főmenü: