1918-tól 2018-ig a Kolozsvári TV-ben és a Vasárnapi Újságban

1992-ben, amikor a Határok nélkül című műsor a Kossuth rádióban elindult, még elképzelhetetlen lett volna, hogy a Kolozsvári Rádió és Televízió (akkor még egy cég volt) Budapesten készítsen riportot az 1918. december 1-i gyulafehérvári népgyűlésről, amely Erdély és a regáti román területek egyesülését kimondta.

Most a Kolozsvári TV Budapesten a Hősök terén állította fel a stábját és az 1920-as trianoni békediktátum előtt néhány nappal élőben kapcsolt, illetve interjúkat készített a meghívottakkal - pont arról a napról, amit a románok az idén nagy készülődéssel igyekeznek megünnepelni, miközben a Romániába kényszerült magyarság a legszívesebben elfelejtene.

A Kolozsvári TV Magyar Adásának szerkesztő-műsorvezetője: S. Orbán Katalin erről, valamint első világháborús történelmi ismeretterjesztő kisfilm-vetélkedőjükről kérdezte Gecse Gézát, aki Budapesten, a Hősök terén az 1918-as idei nyitó-rendezvény állásáról is nyújtott tájékoztatást.
Kattintással:

A klip-vetélkedőre a határon túliak közül Romániából eddig csak magyarok jelentkeztek, reméljük, ennek a riportnak a hatására lesznek románok is!
A külföldiek közül bolgár és olasz díjazottjaink voltak eddig. A magyarul nem tudó külföldiek angolul is feliratozhatják vagy hangalámondással ellátják a 2-4 perces kisfilmet - ennyiben különbözik feladatuk a magyar diákokétól!

Az eddigi három első világháborús kisfilm-vetélkedő nyitórendezvényei is helyet kaptak a Nemzetpolitika - szorítóban. Aspektus - határok nélkül 2002-2017 című kötetben. Összesen hatvanhárom vitaestet olvashatnak itt, amelyet az Aspektus témafelelelőse, Gecse Géza szerkesztett meg, amelyet a Püski Kiadó gondozásában sikerült megjelentetni még 2017 szeptemberének a végén.
vm_4.jpg
Nagykereskedelmi forgalomba viszont csak 2018-ban került, ezért szerveztek az idén júniusban a 89. Ünnepi Könyvhéten nemcsak az Anima Kiadó és Könyvterjesztő pavillonjában Kelemen Hunor és Duray Miklós, hanem a Püski Kiadónál Tolcsvay Bélával beszélgetéssel egybekötött dedikációt a szervezők.
A részletekről kattintással itt:

A Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorának felelős szerkesztője, Nagy Katalin interjút készített Gecse Gézával, amely 2018. június 24-én, néhány perccel reggel 8 után került adásba. Az interjú kattintással az alábbi linken hallgatható meg:

Az interjúban is elhangzik, hogy a legközelebb első világháborús klip-vetélkedőjükről  előadást, amelynek része lesz a kötet bemutatója is, a burgenlandi Felsőőrön, július 6-án, a nyugat-európai református magyarság nagyszabású szórványkonferenciáján tartanak, ahol Gecse Géza segítségére lesznek a kötetben szereplő egykori meghívottak is.

Kép és szöveg: Aspektus