Az admirális és a többiek

A Horthy- meg Károlyi-viták, utca- és térátnevezések közepette nagyobb szükség lenne a történelmi filmre, mint bármikor.

Néhány évvel ezelőtt Magyarországon is bemutatták Andrej Kravcsuk orosz filmrendező Az admirális című filmjét, amelyik az 1917-es oroszországi forradalmak és a polgárháború korszakát idézte fel, főszereplője pedig a fehérek egyik vezetője, Kolcsak volt.

Megszokhattuk, hogy a putyini Oroszország futószalagon termeli a történelmi témájú filmeket (Tarasz Bulba, 1612: Sötét idők krónikája), amely igyekezet a Kádár-kori magyar filmgyártást idézi. Amíg az oroszok szívesen nyúlnak saját múltjuk elfeledett emlékeihez és szereplőihez, Magyarországon a történelem iránti művészi érdeklődés kiapadt, sajnos. Pedig a Horthy- meg Károlyi-viták, utca- és térátnevezések közepette nagyobb szükség lenne a történelmi filmre, mint bármikor.

Csak dicsérni lehet, hogy Kolcsak admirális, a bolsevikok ellen harcoló monarchista fehérek vezetője is játékfilmet kapott, elvégre ő is az orosz (és szovjet-orosz) történelem letagadhatatlan része, akárcsak Lenin, Trockij és Sztálin. A filmélmény után e sorok írója baráti, ismerősi beszélgetésen hallotta a kérdést: vajon Magyarországon lehetne-e ilyen filmet készíteni Horthy Miklósról? A kérdés megdöbbentő, ám jogos.

Tovább a gondola.hu cikkéhez: http://gondola.hu/cikkek/84034-Az_admiralis_es_a_tobbiek.html