Az igazság soha nem késő - Esti séta a Kossuth rádióban

A közelmúltban három olyan megrendítő dokumentumfilmet mutatott be az Uránia Nemzeti Filmszínház, amelyek mindegyike az igazság és az (elmaradt) igazságtétel neuralgikus kérdéskörét boncolgatja.

A műsorunknak is címet adó Jelenczki-alkotás, Az igazság soha nem késő, valamint a Tőkés László tiszteletes kálváriáját felidéző Drakula árnyéka és a legutóbb vetített, rendkívül izgalmas film, A tartótiszt számos, ma már nyilvánvaló, köztudott és még számosabb rejtett, titkos részletet tár fel a besúgókra épített Kádár- és Ceausescu-rendszer lényegéről, a megfigyeltek valamint a jelentők és értékelők, elemzők, intézkedők lélektanáról.

A teljes körű feltárás és nyilvánosságra hozás, a bocsánatkérés és az igazságtétel elmaradása ma is fáj az érintetteknek. És minden második-harmadik család érintett! Sokat tudhatunk meg e három filmből a múlt feldolgozásának korlátairól és önkorlátozásairól.
Az Esti séta június 2-ai adásában megszólaltak:

Zétényi Zsolt jogász, Fekete Pál elítélt, Wittner Mária elítélt és Jelenczki István filmrendező. (Az igazság soha nem késő – Jelenczki István filmje)

Szőczy Árpád kanadai újságíró, filmes, Tőkés László református lelkész. (Drakula árnyéka – Szőczy Árpád filmje)

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, Varga Ágota filmrendező, Zinner Tibor jogtörténész (A tartótiszt – Varga Ágota filmje)

Műsorvezető-riporter: Gecse Géza

Szerkesztő: Liptay Katalin
Zenei szerkesztő: Gere Erzsébet