Hogyan készítsünk első világháborús kisfilmet?

Mi kell az első világháborús kisfilm elkészítéséhez?

Mobil-telefon vagy egy újabb fényképezőgép, laptop és internet-kapcsolat.

Kitalálod, hogy mit akarsz megvalósítani és azt, hogyan – ezt rendezésnek nevezik, vagyis a kisfilm rendezője te vagy.

A múlt szerdán például Budapesten mutatta be az Osztrák Tudományos Akadémia az első világháborúval foglalkozó sokadik kötetét, pontosabban az Andrássy Egyetemen.

A helyszínen nem volt nehéz megtudni, hogy három magyar szerzője is van a könyvnek. Egyikük, Ress Imre pont a magyar külpolitikáról és benne Tisza István tevékenységéről írt.

Felvettem egy részletet a könyvbemutatóból.

Andrássy Egyetemen felvett filmrészlet a könyv bemutatójáról, biztos, hogy jogtiszta, mivel a saját gépével dolgozik vele az ember (vagyis ő az operatőr is):


Kifelé jövet felvettem egy részletet az Andrássy Egyetemről – kívülről, hogy világos legyen, hol beszéltek a kötetről, csak egészen röviden:

 

Ferenc József és IV.Károly – a YouTube-ról gyűjtöttem ki – jogtiszta, mivel nem jelzi a YouTube rendszere, hogy baj lenne vele és híradós felvétel. Ugyanez a helyzet az ágyúdörrenéssel kapcsolatban is.

A Bonum TV stúdiójában készített beszélgetés – az egész jogtiszta, mivel szerződésünk van velük (2017.május 19-i adás):

 

 

Feladat: olyan ismeretterjesztő kisfilmet csinálni belőle, ami bővíti a tudásunkat, újdonságszámba megy, másoknak is segít és kerek egész!

 

 

Ki kell választani egy olyan részletet a látottakból-hallottakból, amit a hozzáértő (Ress Imre) főként a te inspirációdra mond, összefüggő és érdemi mondanivalójú.

Egy a számos megoldás közül, amely bő három perc, vagyis a 2-4 perces tartományon belüli, vagyis a pályázati feltételek hosszúságról szóló kritériumának megfelel:

Az ilyen vagy ehhez hasonló klippel vagy kisfilmmel már tudsz pályázni, ha az ujaspektus@gmail.com címre beküldöd!

 

Azt mutatom meg péntek délután 5-kor, hogy hol találod meg a YouTube szerkesztő programjában a gombokat és hová kell nyúlnod a számítógéped monitorján az egérrel, hogy „méretre vágd”, vagyis szerkeszd a fájlokat, vagyis a filmrészleteket!

Aspektus