Képek a Tartuban rendezett VIII. Nemzetközi Finnugor Világkongresszusról

2021. június 14-e és 18-a között rendezték az észtországi Tartuban a VIII. Nemzetközi Finnugor Világkongresszust. Eredetileg tavaly kellett volna, de a pandémia miatt elhalasztották.

Az idén Oroszország nem javasolta állampolgárainak - szintén a pandémiára való hivatkozással - a részvételt, ezért ők on-line tudtak csak részt venni a rendezvényen.
Mint ahogy a finnek is. Nekik egyébként 300-300 eurót kellett volna fizetniük a tesztért - azt mondták, Finnországban ennyibe kerül. De talán sokkal inkább igazodási kényszerről beszélhetünk az esetükben.

A magyar küldöttség - az a 15 fő, akiket a szervezők kijelöltek - hiánytalanul ott voltak. Ha beoltottak és nem voltál a magas kockázatú országok között, akkor az észtek felől nyugodtan utazhattál volna! Viszont direkt járat Tallinnba csak Bécsből van, Budapestről pedig csak átszállással lehet az észt fővárosba utazni. Ez alkalommal Frankfurton keresztül sikerült. A németek viszont - még a tranzitban is - megkövetelték a tesztet, ezért oda és vissza is megszurkáltak mindannyiónkat.

 
       Liszt Ferenc Repülőtér - Budapest                   Lennart Meri Repülőtér - Tallinn

Odafelé vagy öt óra szünet volt a csatlakozásig. Visszafelé majd kevesebb, de legalább lehetett mindent látni, ha a felhők alá kerültünk...

  
                                      Irány - Tartu!                                           Tartu felé

Ezzel a busszal vártak minket a szervezők és 200 kilométernyit utaztunk dél felé. (A lettországi Rigából rövidebb lett volna az út Tartuig a levegőben, de a szárazföldön is, viszont nem volt jó a járat-csatlakozás!

 
                         A tartui városháza                                      Tartu újabb része

Észtország második legnagyobb városa Tartu, egyetemi város. A XVII. század közepén három évvel hamarabb alapították egyetemét a svédek, mint Pázmány Péter a nagyszombatit, aminek az utódja most az ELTE. Ez a terület akkor még Svédországhoz tartozott, a várost pedig még Derpt-nek hívták, bár volt orosz neve is: Jurjev. 2024-ben Tartu - Európa kulturális fővárosa lesz.

                                   A tartui Észt Nemzeti Múzeum - oldalról

A kongresszus színhelyéül az Észt Nemzeti Múzeum szolgált, amelyet nemcsak a Szovjetunió, hanem Európa egyik legnagyobb vadászbombázó repülőterének a helyén alakítottak múzeummá.

               Kilátás a tartui Észt Nemzeti Múzeumból az egykori kifutópályára
A múzeumból még van rálátás az egykori kifutópályára is! A légi bázis parancsnoka Dzsohar Dudajev volt, aki a Szovjetunió első csecsen nemzetiségű tábornoka volt. 1990-ben megtagadta a moszkvai parancsot, hogy bombázza le az észt parlament és a televízió épületét. Ennek köszönhető, hogy Észtországban nemzeti hősként tisztelik. Leszerelése után tért vissza Csecsenföldre, ahol elnökké választották. Tartu belvárosában emléktábla hirdeti emlékét.
   
                  Dudajev észt újságot olvas                                       Dudajev emléktábla Tartuban
Persze a múzeumot szép interaktívvá formálták. Itt található talán a világ legnagyobb uráli vagy közkeletűbb nevén: finnugor kiállítása.

                                                 Finnugor interaktív kiállítás
Nekünk szerencsénk volt, mivel a múzeum igazgatója személyesen vezetett végig az öt éve létesült múzeumon.
 
                                Tárlatvezetésünk                                                 Mesekiállítás
A múzeumban persze többféle kiállítás van. Például mese-kiállítás, van itt amolyan észt Terror Háza-szerű kiállítás, ahol az egykori kommunista múlt emlékeit gyűjtötték össze.

Magyarország is helyet kapott az állandó finnugor kiállítás keretében mint legnagyobb uráli nép.


És van hely nagyszabású kongresszusok megtartására is. Az idei VIII. Finnugor Világkongresszuson hagyományörző csoportok is felléptek.

Az észt elnökasszony is a közönség soraiban figyelte produkciójukat.

 

De voltak szekcióülések is! És az Észt Nemzeti Bank elnöke bemutatta a kéteurós érmét, amelyet a világkongresszus tiszteletére összesen kétmillió példányban hoznak forgalomba!

  

Tartu város polgármestere fogadást az egyetem új épületében adott a vendégek tiszteletére.

 
De volt uráli istentisztelet és több helyszínen, a szabadban adott, barangolós énekkoncert - bizonyítva az észtek ének és zene iránti elkötelezettségét.

  

És persze volt hajókirándulás is, az Emajögi folyón, amely Észtország legnagyobb folyója és a várost keresztül szeli.

Interjúk is készültek, amelyeket hamarosan közre is adok.
  
Tóth Szilárd Narvában tanít főként oroszokat észtre. Bereczki András pedig a Finnugor Világkongrsszus Magyar Nemzeti Szervezete Konzultatív Bizottságának a tagja - a rendes civil foglalkozásán kívül. De nemcsak velük beszélgettem.

Hamarosan közre fogom adni az összeállítást a világkongresszusról - aminek külön pikantériája, hogy az oroszok megint okoskodtak egy "jót"!

Gecse Géza