Ki mit gondol az elefántról?

 

Az üzletember az erdő közepére kitetetett egy nagy reklámplakátot:
„Szelídség” nevű boltunkban kitűnő medvebőrök találhatók.”

Arvo Valton észt író Miniatűrök című kötetből való fenti idézet. A hosszú ideig parlamenti képviselőként dolgozó, novelláiról híres szerző most a néhány hete megjelent, Kávéházi párbeszédek című kötetét mutatta be az ELTÉ-n.

A Magyar-Észt Társaság 2014. november 25-i rendezvényén Arvo Valton a magabiztos nemzetek sajátjának tekintette az erős öniróniát, bár megengedi: van közöttük olyan, amelyik nem szereti, továbbá van, amelyik nem érti, ha mások ironizálnak rajta.

Arvo Valton úgy érzi, a mai észt harmincévesek nem érdeklődnek annyira az irodalom iránt, mint az idősebbek. Az irodalomnak ezért ma kisebb a befolyása Észtországban, mint régen volt, pedig az élet különböző jelenségei, például a pénz hatalma, a korrupció ma is adnak elég muníciót, amely az irodalom számára továbbra is jelentős távlatokat biztosít.

Az író, aki évtizedekig parlamenti képviselőként kereste a kenyerét, kifejezetten optimista, bár elismerte: ebben szerepe lehet viszonylag jó nyugdíjának is.

Arvo Valton azt sem tagadta, hogy Észtországban is nagy a korrupció mellett a szegénység, de legalább az igyekezet megvan, hogy felzárkózzanak Európához.

A hozzáállás, a problémamegoldási attitűd fontosságát azzal igyekezett érzékeltetni, hogy melyik nemzet milyen címmel és részletességgel írna például az elefántról.

Ami az észtországi oroszok elégedettségére vonatkozó kérdést illeti, Arvo Valton elmondta, ha lennének, akik rosszul érzik magukat, bizonyára elhagyták volna, s elhagynák ma is az Észtországot.  Igaz, akadnak olyan oroszok is, akik nyugatra mennek dolgozni, de nem ez a tendencia a jellemző.

Rövid video - kattintással:

 

Gecse Géza