Kilip-vetélkedőnk Lengyel- és Oroszországban!

Viktor Jerofejev orosz író fia édesanyja lengyel, így gyermekkora óta Oleg mindkét nyelvet beszéli. Mint korábban mesélte, amikor iskolába ment, azt hitte, hogy mindenkinek hozzá hasonló a helyzete - egyébként a két nyelvet egynek hitte - és kezdetben furcsállotta, hogy a többiek nem értik, amikor lengyelül szólt hozzájuk.

Az orosz mellett megőrizte lengyel állampolgárságát és két éve Lengyelországban vásárolt házába költözött feleségével, aki továbbra is Moszkvában dolgozik. Lánya, Kátya így Lengyelországban kezdte el az iskolát és az egyik legjobb tanuló az osztályban. Eközben a felesége Lengyelországban és Moszkvában dolgozik - a házuktól az orosz főváros 1 100 kilométerre van, van amikor repülővel, megint máskor  autóval utazik oda.

Amikor október 13-án Budapestre érkeztek, mondták, hogy olvasták az újságokban, még a lengyel televízióban is szó volt róla, hogy Budapesten tüntetés van a Népszabadság megszűnése miatt. Sokan összefüggésbe hozzák ezt - egyik vezetőnk helikopter útjával - amiről a lap cikket közölt - így én. Náluk, Oroszországban ez senkit sem érdekelne - így ők -, hiszen az ő vezetőik külön gépeken közlekednek. Miniszterelnök-helyettesük, Igor Suvalov felesége például még a fajkutyáit is külön repülőgéppel szállítja a kutyakiállításokra, mivel - állítólag a 6 állatnak a menetrendszerint közlekedő járatok - valami miatt nem felelnek meg.

A mostani alkalommal - többek között - a Dohány utcai Zsinagógát és a Terror Háza Múzeumot nézték meg. Mindkettővel nagyon meg is voltak elégedve.

A hat éves Kátya 1956-ból semmit nem ért - Oleg felesége szerint nem ártana a gyerekek számára könnyített, az ő szintjükre lebontott magyarázó szöveget szerkeszteni.

Számítunk az ő segítségükre is az Aspektus első világháborús történelmi klip-vetélkedőjének népszerűsítésében!

Kép és szöveg: Gecse Géza