Klip-vetélkedőnkkel Bognár Zalán tanár úr óráján a Károliban!


A Károli Gáspár Református Egyetemen nemcsak a falakon, hanem az intézmény honlapján is olvasható az Aspektus első világháborús történelmi klip-vetélkedőre mozgósító felhívása.

A diákokkal együtt várjuk Bognár Zalán tanár urat és bemutatásom után - ahogy az már szokásossá vált - rábízom a fényképezőgépet a hátsó sorokban ülő diákra, aki szorgalmasan fényképez.

A tanár urat sikerült rábeszélni, hogy vegye fel az Aspektus-pólót és elmondom, hogy nemcsak neki és azoknak adunk, akik értékelhető kisfilmet küldenek nekünk - méghozzá helyezéstől függetlenül - hanem azoknak - köztük diákoknak is - akik szívesen részt vesznek klip-vetélkedőnk népszerűsítésében.

Látom, kicsit meglepődnek, amikor elmondom, hogy nemcsak én, mindannyian szerencséseknek mondhatjuk magunkat, hiszen mindannyiunk családjában kellett valakinek lennie, aki részt vett az első világháborúban, hiszen pont azért beszélgethetünk most itt, mert ők túlélték a nagy világégést. Kell ezért, hogy a családban árulkodjon erről valami és ez az egyik fő csapásirány, amire a klip-vetélkedőben számítunk. A másik pedig a tematikus - és itt nem szeretnénk korlátok közé zárni senkinek a fantáziáját - akár napjainkig végigkövetheti a pályázó azt, aminek az elrugaszkodási pontját az első világháborúban megtalálta - legyen az a páncélos hadviselés vagy a vadászgépek fejlődése - itt a lényegi szempont, hogy a kisfilm mindenképpen szóljon az első világháborúról vagy az első világháborúról is.
A 2-4 perces klip YouTube-os szerkesztéséhez mindenkinek szívesen segítséget nyújtunk keddenként délután 5-től a Kossuth Klubban - de egyénileg is megtanulható, egy kicsit talán valamivel lassabban. Aki viszont már ismer valamilyen szerkesztő programot, annak nincs szüksége erre, hiszen a YouTube szerkesztőprogramja és bármelyik elterjedtebb másik körülbelül úgy viszonyul egymáshoz, mint a Trabant a Mercédeszhez. A YouTube-ot mi azért ajánljuk, mert bárki számára elérhető, egyszerű és ingyenes.
Eddigi klip-ismertetőim során első ízben sikerült az egész csoportot rábeszélnem egy közös fényképre - szerencsére most volt elég - különböző méretű felhívásom is ehhez!

Bognár tanár úr kicsit meglepett azzal, amikor elmondta, hogy szerinte a Gulágról az embereknek még kevesebb emlékük van, mint a nagy háborúról - ők most pont ezzel foglalkoznak kiemelten.

Kép és szöveg: Gecse Géza