Klip-vetélkedőnkkel a Fasori Gimnáziumban


Hivatalos, teljes neve a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium. 1824-ben alapították, mai épületét Pecz Samu tervezte és 1904-ben lett kész.
 
Ide jártak nemcsak az atombomba megalkotói, a Nobel-díjas Wigner Jenő, Neumann János, hanem Faludy György költő és a cionizmus megalapítója, Herzl Tivadar is. Az Aspektus első világháborús történelmi klip-vetélkedőjének külön aktualitást is ad, hogy a gimnáziumnak saját első világháborús emlkéktáblája van.

 
Az intézményt 1952-ben be is záratta a rákosista államhatalom. 1989-ben indították újra, amiben kulcsszerepet játszott az akkor még élő Nobel-díjas Wigner Jenő, akinek mellszobrát, szintén Nobel-díjas Harsányi János közgazdászéval és Neumann Jánoséval együtt megtaláljuk a középiskola díszterme előtt.
 
Egyházi intézmény lévén az órák imával kezdődnek. Így történt ez Csordás János tanár úr óráján is, aki nemcsak történelem tanár, hanem a gimnázium informatikai rendszergazdája is.


Felhívtam arra a figyelmet, hogy nemcsak azok kapnak az Aspektus pólójából, akik - helyezéstől függetlenül - 2-4 perces kisfilmet küldenek be nekünk november végéig, hanem azok is, akik szívesen segítenek a klip-vetélkedő népszerűsítésében. Ezért kapott Csordás tanár úr is belőle, aki - kérésemre fel is vette azt!


Megadtam a hivatkozási pontokat, hol találnak további felvilágosítást a klip-vetélkedőről. Beszéltem arról, hogy két fő tematikai csapásiránynak a felmenőink első viágháború során átélt, arra emlékeztető tapasztalatainak a rekonstruálását, keretbe helyezését, illetve az első világháborúból kiinduló, de arra támaszkodó ún. tematikus kisfilmekben gondoljuk alapvetően megvalósíthatónak. Ez azt jelenti, hogy ebben az esetben, például a páncélos hadviselésben a diákok akár napjainkig ismertethetik például az említett fegyvernem szerepét, illetve fejlődését.
Ha valaki csak most kezdene a kisfilm elkészítésébe, felhívtam rá a figyelmet, hogy csupán a főváros területén is rengeteg első világháborús emlékmű van. Ezeket bátran lehet filmezni, mint ahogy viszonylag nagy a mozgástér a híradós felvételek használatánál is, hiszen a szerzői jogok alapvetően a művészfilmeket védik. Szerzői jogok esetében óvatosnak kell lenni a zeneszámok felhasználásánál is, ezért szerencsés, ha saját gyűjtésű népdalaink vannak, mivel ezek jogtiszták. Szóltam arról, hogy az Aspektus műhelyfoglalkozásainak keretében külön is foglalkoztunk ezzel a kérdéssel két éve és azt az idén külön is elérhetővé tettük és tesszük a továbbiakban is - türelmesnek kell lenni, mert a száraznak tűnő összefoglaló hasznos tudnivalókat tartalmaz.


Rövid, 15-20, legfeljebb 70-80 másodperces snitteket érdemes eleve felvenni, hiszen ezekből blokkokat képezve, sorrendbe helyezve lehet viszonylag gyorsan haladni a YouTube szerkesztő programjában, ami internet-kapcsolat megléte esetén könnyen hozzáférhető és egészen jól használható. Ehhez - hívtam rá fel a figyelmet - kedd délután 5 órától, egészen november végéig, kiscsoportos foglalkozások keretében a Kossuth Klubban segítséget is nyújtunk! Hozzátettem: nem kötelező ezt a szerkesztő programot használni, hiszen ha valaki már megtanult használni egy másikat, az jellemzően sokkal többet tud, mint ahogy nem kötelező a mobil-telefonok mozgóképes funkcióját felhasználva elkészíteni a snitteket - ha van ennél készülékünk vagy értékesebb digitális fényképezőgépünk - használjuk bátran azt, hiszen az többet tud. Ami miatt mobil-telefonra "optimalizáltuk" a kisfilm-vetélkedőt, annak oka az, hogy ez folyamatosan ott van a kezünk ügyében, és a könnyű hozzáférhetőség széles lehetőségeket biztosít minden a klip-készítés iránt potenciálisan fogékony érdeklődőnek.
Csordás tanár úr az elhangzottakhoz hozzátette, hogyha születik ilyen kisfilm, azt ő egy külön ötössel jutalmazza!


Szórólapoztunk és a nem maradt el az arra vállalkozókkal, valamint Csordás tanár úrral a közös fotó sem!

Képek: Gecse Géza és Thaler Tamás
Szöveg: Gecse Géza