Klip-vetélkedőnkről a Szent Margit Gimnáziumban

Budapesten a Móricz Zsigmond Körtér és a Feneketlen-tó szomszédságában található a Szent Margit Gimnázium. A rendszerváltás előtt Kaffka Margit nevét viselő gimnáziumot a trianoni békediktátum évében alapította az Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek Kongregációja. 

A hírességek közül itt végzett Demszky Gábor, Budapest egykori főpolgármestere, Mihálffy Balázs, az iszlám közösség alapítója és járt ide Liptay Claudia is egy ideig.

1947-ben államosították. 1956-ban épülete komoly szerepet játszott a forradalomban és a rendszerváltást követően visszakapta a katolikus egyház. Az Aspektus történelmi ismeretterjesztő kisfilm-vetélkedőjének egyik szervezője, a Rákóczi Szövetség több határon túli túrájának szervezője, Lados Balázs tanár úr tanít itt történelmet. Az ő és Bácsfainé Hévizi Józsa segítségével ismertettük itt 2016. október 17-én az Aspektus klip-vetélkedőjét.

 
A gimnázium Apor-termében Maróth Miklós előadása előtt gyűltek össze a diákok, akiket a tanárok szerint nagyon nehéz ilyenkor a tanítás után még "egyben tartani".


A szokásos módszert követve, igen vázlatosan adtam meg a klip-vetélkedő "támaszkodási pontjait": a www.aspektus.eu honlapot, hívtam fel a figyelmet az Aspektus facebook-oldalára, valamint kértem, hogy a 2-4 perc időtartamú klipet november végéig küldjék el az ujaspektus@gmail.com címre is.

 

Felhívtam a figyelmet arra, hogy Lados Balázs tanár úrhoz nyugodtan fordulhatnak további felvilágosításért, hiszen ő nemcsak nekik, hanem bárkinek, aki őt keresi bátran tehet fel kérdéseket, egyébként a YouTube-on nemcsak most az idén, hanem két évvel ezelőtt is az I.világháborúról szóló filmünk egyik szereplője.

 
A rövid összefoglaló végén pedig a diákok segítségével közösen szórólapoztunk egy kicsit.

Kép és szöveg: Gecse Géza